Po stanu račun za otpad mjesečno od 45 do 67 kuna

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2015. u 13:40
Foto: Patrik Maček / Pixsell

Stanari će morati ugraditi ključeve na kante ili ih čuvati u zaključanim spremištima

Čistoća je raspisala natječaj za ukupno 25 tisuća kanti za smeće, od čega ih je 15 tisuća volumena 80 litara, a 10 tisuća većih, od 120 litara. Sve kante u sebi moraju imati čip pomoću kojeg će kasnije automatski prikupljati podatke o pražnjenju iako će se cijena odrediti prema ugovorenom broju odvoza i volumenu pa će pomoći tek oko evidencije, piše Večernji list.

Horvati očekuju račune

Kante će se, saznajemo, prvenstveno dijeliti po kućama na rubnim dijelovima grada gdje stanuje 14 posto Zagrepčana koji ih još uvijek nemaju te otpad iznose u običnim plastičnim vrećama. Vrijednost traženih kanti je oko 3,5 milijuna kuna, a Čistoća ih nastoji dobiti čim prije kako bi mogli krenuti u nastavak projekta naplate odvoza po volumenu, prije mjesec dana započetom u Mjesnom odboru Horvati u četvrti Brezovica.

Nedavno je Čistoća, pripremajući se za novi model naplate prema volumenu, izmijenila i Opće uvjete poslovanja s krajnjim korisnicima. Po novim pravilima, najmanju kantu od 80 litara moći će zakupiti stanari obiteljskih kuća kojima se otpad s kućnog praga odvozi dva do tri puta tjedno dok će oni kod kojih se otpad odvozi samo jednom moći zakupiti najmanju kantu od 120 litara.

Odluka većine stanara

S obzirom na to da se otpad jednom tjedno odvozi iz svih udaljenijih gradskih naselja ondje će stanovnici umjesto sada skupih računa po kvadratu dobiti račune prema volumenu. Tako će im računi biti od 60-ak kuna za one koji se odluče na volumen 120 litara do 110 kuna za one koji uzmu 240 litara.

Čistoća je donijela i odluku da će stanari u zgradama, koji će moći zakupiti kante od 240 i 1100 litara (kontejneri), između sebe dijeliti udio i to tako da će svako kućanstvo morati zakupiti barem 50 litara bez obzira na broj članova. S obzirom na određen volumen, većina zgrada stoga će uz sadašnju dobiti još jednu do dvije kante ili zamjenski kontejner. Kada se izračuna cijena, u zgradama gdje se otpad odvozi triput tjedno stanari će imati mjesečne račune od 67 kuna dok će oni kojima se otpad odvozi dvaput tjedno uslugu plaćati 45 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close