Po padu industrije Hrvatska među rekorderima

Autor: Poslovni.hr , 13. kolovoz 2015. u 13:29
U lipnju je Hrvatska uz Portugal i Irsku imala najizrazitiji pad industrijske proizvodnje, Foto: Pixsell

Hrvatska se u lipnju svrstala među zemlje Europske unije s najizrazitijim mjesečnim padom industrijske proizvodnje

Hrvatska se u lipnju svrstala među zemlje Europske unije s najizrazitijim mjesečnim padom industrijske proizvodnje te s najnižim stopama rasta proizvodnje na godišnjoj razini, pokazuje izvješće Eurostata. Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Hrvatskoj smanjena je u lipnju za 2,9 posto u odnosu na svibanj, kad je porasla 2,7 posto, čime se nastavlja razdoblje snažnih oscilacija koje su Hrvatsku u veljači, travnju i svibnju svrstale među zemlje s najizrazitijim skokom proizvodnje, odnosno u siječnju među one s najvećim padom. Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju porasla 1,6 posto, nakon 4,4-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.

U skupini zemalja EU koje su u lipnju prema sezonski prilagođenim podacima zabilježile najveći mjesečni pad industrijske proizvodnje izdvajaju se još Portugal i Irska, s padom 2,1 odnosno 2,0 posto. Najveći mjesečni rast zabilježen je u Danskoj (4,2%). Slijede Nizozemska i Slovačka, s rastom industrijske proizvodnje 3,9 odnosno 1,4 posto.

Na godišnjoj je razini u lipnju među članicama EU prema kalendarskim prilagođenim podacima daleko najveći rast proizvodnje (čak 27,6%) zabilježila Irska. Slijedi Danska s 7,6 posto, te Litva s 6,9 posto. Najveći godišnji pad industrijske proizvodnje zabilježila je Grčka, 4,6 posto, a slijedi Estonija s 3,4 
posto. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

A i EU statističarima kao treba vjerovati? Mislite da nama žele dobro ili kako da nas ekonomski što bolje porobe? Sve je to šporka politika, i tu i tam!

Ovu Vladu bi ja nazvao rekorderka. Stalno obara rekorde. Hvala joj na tome.

od ove vlade samo laži

Cirkus od Vlade nas obmanjuje, a raja kao ovce….!

New Report

Close