‘Po novom zakonu prije će vrgorački Pivac do zemlje u Podravini nego li lokalni seljak’

Autor: Božica Babić , 24. ožujak 2015. u 12:41
Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, tvrdi da su autori zakonskih izmjena tvrtke s liste 10 najvećih korisnika državnih potpora u poljoprivredi/Borna Filić/PIXSELL

Župani pozivaju Vladu neka zakon povuče iz procedure. Ističu da bodovanje pogoduje velikim igračima.

Usvoje li se u petak u Hrvatskom saboru izmjene zakona o poljoprivrednom zemljištu u obliku kako ih predlažu Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH bit će to smrtna presuda za obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ruralna područja, upozoravaju iz Hrvatske zajednice županija.

"Ovaj zakon je iznad politike, u njemu nema mjesta politikanstvu i strančarenju, on mora postaviti temelje koji će osigurati dugoročnu održivost nacionalnog agrara kroz snažniji razvoj obiteljskih gospodarstava čime će biti zaustavljena i depopulacija ruralnih prostora," ističe Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija (HZŽ) i dodaje kako je negativna ocjena zakona jedinstven zaključak svih župana. "Razgovarali smo s ministrom Tihomirom Jakovinom, on shvaća problem ali ništa ne radi. Bili smo i kod predsjednika Sabora Josipa Leke, osobno je iskazao dobru namjeru, no mora poštovati stranačku stegu," proziva Tolušić dužnosnike i tvrdi da su autori zakonskih izmjena zapravo tvrtke s liste deset najvećih korisnika državnih potpora u poljoprivredi.

U bodovanju zahtjeva za zakup državnih hektara na 50 godina presudan je gospodarski program koji donosi 60 bodova, dok po 20 daju dosadašnje korištenje zemljišta i ponuđena cijena. U HZŽ smatraju da gospodarski program može maksimalno nositi 40 bodova, po 20 bodova dosadašnji zakup i domicilnost, a po deset ponuđena cijena i činjenica da zakup traži poljoprivrednik mlađi od 40 godina. "Po prijedlogu zakonodavca prije će državne hektare u Virovitičko-podravskoj županiji dobiti tvrtka Pivac iz Vrgorca nego lokalni OPG iako je proteklih godina obrađivao 50 hektara s vrhunskim rezultatom, no zakup mu istječe 2016.

Gospodarski program traži viziju o proizvodnji u idućih 50 godina, listu mehanizacije te broj zaposlenih. S takvim kriterijima, i laiku je razvidno, zakon favorizira velike tvrtke," opominje Tolušić. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević osvrnuo se i na prijedlog da nema 'cijepanja' parcela većih od 100 hektara. "Na 25 hektara moguće je držati 25 mliječnih krava te kroz jedan OPG zaposliti 4-5 osoba. Radi nacionalnih interesa bolje je imati 10 tisuća OPG-a sa po 25 grla stoke nego desetak tvrtki sa po 1000 krava. Zapadnu li veliki sustavi u probleme, što nije nemoguće, prodat će se prvom tko im ponudi više novca ne razmišljajući o nacionalnom interesu," zaključuje Tomašević i podsjeća da se u izbornoj godini ne donose veliki zakoni.

Nezadovoljan je što u izradi nisu konzultirane županije jer, zakoni o poljoprivredi i zemljištu od strateškog su značaja za slavonske županije.  "Selo propada, a resorno ministarstvo to ignorira,  iz neznanja ili namjerno? Još nemamo strategiju razvoja poljoprivrede, no ona možda neće ni trebati kako uništavamo slavonskog seljaka," naglasio je  vukovarsko-srijemski župan Božo Galić navodeći kako u njegovoj županiji dnevno nestaje jedan OPG. Župani pozivaju Vladu neka zakon povuče iz procedure. 

Negativno iskustvo

Kompanijama 80% površina 

Dosadašnja raspodjela državnog poljoprivrednog zemljišta argument je županima za žestoku kritiku novih zakonskih rješenja. Velike kompanije u apsolutnoj su prednosti, broje li se ugovori o zakupu na njih se odnosi 60 posto, na OPG-ove 40 posto, dok su, mjere li se hektari u zakupu, kompanije profitirale još više, dobile su 80 posto, a OPG-ovi tek 20 posto površina za koje su do 2014. zaključeni natječaji, upozoravaju u HZŽ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close