Po mjerilima EU fiskalni deficit 2015. bio je 3,3% BDP-a

Autor: Jadranka Dozan , 23. listopad 2016. u 22:01
Sredinom godine javni dug prema kraju 2015. smanjen za gotovo četiri milijarde/FOTOLIA

Komisiji Manjak na razini opće države DZS je korigirao s travanjskih 10,7 na 11,03 mlrd. kuna, a koliko će ove godine biti ispod 3% BDP-a, tek će se vidjeti.

U većini ažuriranih prognoza za ovu se godinu predviđa rast BDP-a između 2,5 i 3%, a veći rast od prvotnih prognoza ima pozitivan utjecaj i na deficit.

Iako je polugodišnji proračunski deficit bio daleko manji nego lani, u Ministarstvu financija zasad samo ističu da će biti manji od planiranog, a i prema europskoj metodologiji koja je relevantna za fiskalni nadzor EK i tzv. EDP proceduru (s 3% BDP-a kao pragom) navode tek da će biti ispod praga prekomjernog deficita.  DZS je objavio drugo ovogodišnje izvješće o prekomjernom proračunskom manjku i razini duga opće države koje se šalje EK, odnosno Eurostatu, ali ono nudi tek revidirane podatke za 2015.

Deficit je lani premašio 11 mlrd. kn (3,3% BDP-a), što je 320 mil.  više nego u travanjskom izvješću. Objašnjavaju kako korekcija najvećim dijelom proizlazi iz revizije bruto investicija te uključivanja finalnih podataka za velike jedinice sektora opće države. Na iznos deficita velik je utjecaj imao znatan pad proračunskog manjka u odnosu na plan (s 12,5 na 8,8 mlrd.), ali je u deficit ušlo prebacivanje 1,26 mlard. kn mirovinskih doprinosa iz fondova II. stupa u proračun, što se prema statističkim mjerilima EU ne priznaje kao prihod u trenutku primitka.

Deficit 2015. povećalo je i preuzimanje 992 mil. kuna duga Imunološkog zavoda, HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza. Na razinu deficita utjecaj su imala i neka lanjska proširenja obuhvata opće države (HAKOM, Bina Istra).Razina javnog duga za 2015. pak u odnosu na travanjske izračune smanjena je za nevelikih 85 mil. (na 289,6 milijardi), pa je udjelom u BDP-u ostao na 86,7 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

To užasno veliko povečanje fiskalnog deficita nam je svojim nesposobnim vladanjem ostvarila nesposona Kukuriku SDP + HNS Lex Perković Vlada još u 2015. godini.

Ova dosadašnja Domoljubna koalicija za deset mjeseci ostvarila je puno bolje rezultate , veći BDP i manji deficit.

New Report

Close