Plomin C stoji, japanski Marubeni sprema tužbu

Autor: Ana Blašković , 21. veljača 2017. u 16:23
Japanski partner od RH potražuje pet milijuna eura za naknadu štete/ Duško Marušić/PIXSELL

S obzirom na osjetljivu pregovaračku poziciju i pravne zavrzlame HEP je ponovno angažirao tvrtku Booz Allen.

Neizvjesnost oko budućnosti energetskog projekta Plomina C na ugljen, čijoj se izgradnji protivi i sam resorni ministar Slaven Dobrović, potrošila je, čini se, strpljenje japanskog Marubenija.

HEP-ov partner u projektu pripremio je tužbu protiv države zbog probijanja rokova u kojoj namjerava potraživati oko pet milijuna eura na ime nastalih troškova, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik. Marubeni će tražiti naknadu troškova i resursa koje je potrošio u pripremi natječaja, a na koje prema ugovoru ima pravo, potvrdio nam je izvor blizak HEP-u. S tužbom na stand-byu, Marubeni upravo ovih dana pokušava s državnom energetskom kompanijom isposlovati kompenzaciju u vidu sudjelovanja u alternativnom projektu i time pokušati dogovoriti način za izbjegavanje ogleda dvaju partnera na sudu.

S obzirom na osjetljivu pregovaračku poziciju za navigiranje kroz tehnički složenu materiju i pravne zavrzlame međunarodnih tendera za pregovore HEP je ponovno angažirao konzultantsku pomoć tvrtke Booz Allen. U tim okolnostima ne čudi da o potvrdi tužbe, o kojoj su mediji već ranije nagađali, zasad obje strane ostaju bez komentara. Iz HEP-a ponavljaju da je "u tijeku redefiniranje međusobnih odnosa između HEP-a i Marubenija, a konačan status projekta TE Plomin C bit će poznat u sljedeća tri mjeseca". Do zaključenja broja u ponedjeljak poslijepodne nismo dobili odgovor iz Marubenija, a na naš upit oglušili su se i u Ministarstvu okoliša i prirode pod čijom je ingerencijom energetska politika.

"Situacija se svodi na jednostavnu činjenicu da Vlada i Ministarstvo nemaju pripremljenu energetsku strategiju u kojoj bi bili nabrojeni ključni energetski projekti. Treba jasno reći što Hrvatskoj treba, a ne ide Ombla pas ne ide Ombla, radi se Osijek pa ne ipak ne, ide Senj, ne ide Senj… Na taj način multipliciraju se greške što Hrvatsku poslije košta milijune eura", kaže energetski konzultant Ivica Jakić. Podsjetimo, Marubeni je izabran za strateškog partnera HEP-a za izgradnju bloka C na ugljen u termoelektrani Plomin, projekta čija se vrijednost procjenjuje na između 800 milijuna i milijardu eura, a koji je zagovarala Vlada Zorana Milanovića. Aktualni ministar Slaven Dobrović pak radi na novoj niskougljičnoj energetskoj strategiji Hrvatske do 2030. godine u kojoj se ne predviđa izgradnja elektrana na plin ili ugljen.

Dobrović je nedavno rekao da je posve logično da će nova energetska strategija odustati od izgradnje TE Plomin na ugljen jer se ona ne uklapa u nove energetske politike EU, no definitivnog odgovora hoće li se Plomin C graditi ili ne Vlada ne želi dati. Naši sugovornici smatraju da je bit problema u zrakopraznom prostoru jer unutar same Vlade nema konsenzusa o energetici. Bez postojanja koalicijskog sporazuma HDZ-a i Mosta, nema jasno definirane energetske politike pa ju kreira Most kome je energetika pripala dijeljenjem ministarskih fotelja u Banskim dvorima.

Neslužbeno se doznaje da na konstrukciju Plomina C nepovoljno gleda i Europska komisija koja na predloženi model po kojem bi država garantirala otkupnu cijenu električne energije gleda kao nedozvoljenu državnu potporu. Iz Marubenija su nedavno za poručili da i dalje rade na tom projektu s HEP-om te da vjeruju da je taj on koristan za Hrvatsku i što se tiče okoliša, gospodarstva i energetske sigurnosti, a ta japanska tvrtka želi ga realizirati kako bi proširio svoje investicije u Hrvatskoj.

Hiroshi Tachigami, predsjednik Marubeni Europowera, partnerske tvrtke HEP-a koja je s HEP-om prije dvije godine krenula u projekt, početkom još ovog mjeseca je govorio da "osobno vjeruje u uspjeh Plomina C, koji je i važan za privlačenje novih investicija", no ni tada nije želio govoriti o mogućoj tužbi već da je za uspjeh Plomina ključna podrška Vlade. Još sredinom 2012. Hrvatska elektroprivreda započela je s izborom strateškog partnera za Plomin C, elektranu koja je trebala proizvoditi 500 megavata električne energije za koju su se osim natjecali konzorcij Abeinsa, Daewoo i Edison. U rujnu 2014. japanska tvrtka izabrana je kao najbolji ponuđač prema troškovima. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hrvatsku uvijek dođe jako skupo kada posao ugovara Radimir Čačić.
http://www.portaloko.hr/clanak/gdje-je-zavrsilo-101-milijun-kuna-avansa-od-nikad-zavrsenog-doma-umirovljenika-u-dubrovniku/0/70339/ Lijep avans za poštenjačinu Radimira. Nadajmo se da će sjeme
ovako teških lopovluka jednom zatrti i u zemlji Hrvata.
Tako je bilo i sa onim tunelima koje su radili Talijani Coopconstutori čini mi se.
Neka nama naših ljevičara, oni se brinu za narod i socijalnu pravednost, a ne kako će napuniti svoje džepove. Kada se dovoljno pobrinu, tada dignu letvicu poštenja. A desni imali od koga naučiti, shvatili
brzo pa dvaput farbali tunele.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Cacic-se-razvalio-od-smijeha-na-otkrice-da-Plomin-C-zeli-graditi-tvrtka-kaznjena-zbog-mita

A što se drugo moglo i očekivati od svih tih naših klauna koji su u to bili uključeni, to što se sramote kod nas u javnosti svaki dan očito im ne znači ništa, pa sad se klauni sramotite u po svijetu. A treba pokrenuti i naknadu štete za prema toj stoci ako izgubimo novce prema Japancima, dosta je više tih političara koji drobe novce bez imalo odgovornosti.

New Report

Close