Plomin C mogao bi graditi konzorcij na čelu s Japancima

Autor: Marko Biočina , 02. rujan 2014. u 22:01
Glavni uvjet za dobivanje posla je proizvodna cijena električne energije/ Duško Marušić/PIXSELL

U konzorciju s japanskim Marubenijem nalazi se i francuski Alstom, koji već posluje u Hrvatskoj.

Investicijski konzorcij na čelu s japanskom kompanijom Marubeni dao je najpovoljniju ponudu na natječaju Hrvatske elektroprivrede za strateškog partnera u projektu gradnje termoelektrane Plomin C.

Ova činjenica ne znači da će Japanci uistinu biti HEP-ov partner u realizaciji tog projekta vrijednog između 800 milijuna i milijardu eura, no može se zaključiti kako je taj konzorcij sastavljen od japanske kompanije i francuskog Alstoma kao isporučitelja tehnologije najbliže dobivanju posla. Drugom najboljom ponudom ocijenjena je ona konzorcija španjolske tvrtke Abeinsa – inače podružnice velikog tamošnjeg konglomerata Abengoa i južno-korejskog Daewooa, dok je treće mjesto zauzeo talijanski Edison.

 

1mlrd.

eura vrijednost je projekta Plomin C

Kako su pojasnili u HEP-u, kroz direktne pregovore konačni dogovor oko realizacije projekta prvo će se pokušati postići s Marubenijem, no ukoliko to ne bude moguće, planira se pristupiti razgovorima s preostalim ponuđačima. Cilj HEP-a je da pregovori budu okončani tijekom prvog kvartala 2015., a prema tvrdnjama čelnog čovjeka kompanije Tomislava Šerića, da bi taj cilj i bio ispunjen tvrtki predstoji još dosta rada. Dosad je utvrđeno kako sva tri ponuđača raspolažu tehnologijom koja je sposobna zadovoljiti sve tehničke i ekološke uvjete propisane projektnom dokumentacijom i izdanim dozvolama za ovaj projekt, te kako imaju financijsku snagu financirati ovako ozbiljan projekt.

Procjenom tih detalja ponuda ocijenjeno je kako je Marubenijeva ponuda najbolja, no HEP-u tek sad predstoje kompleksni pregovori koji će definirati konačne uvjete realizacije projekta. Iako nitko u HEP-u nije to spreman javno reći, evidentno je da je glavni uvjet proizvodna cijena električne energije. Kako se radi o projektu koji je zamišljen tako da HEP bude zaštićen od bilo kakvog preuzimanja duga u svoju bilancu, odgovornost osiguravanja financiranja je zadaća strateškog partnera, a u slučaju Marubenija dobar dio jeftinog kapitala mogao bi doći od strane jedne od dvije japanske razvojne banke. Pozitivan aspekt sklapanja posla s Marubenijem svakako bi bila i činjenica da se radilo o prvoj većoj japanskoj investiciji u Hrvatskoj, koja bi otvorila mogućnost ulaganja nekih drugih tamošnjih tvrtki. Druga prednost učešće je Alstoma, koji je renomirani proizvođač energetske opreme i ima proizvodne kapacitete u RH. 

Marubeni u brojkama

Oko 76 milijardi eura godišnjih prihoda

Marubeni je jedna od pet najvećih japanskih korporacija, inače poznatih po nazivu 'shogo shosha'. Te korporacijae izrasle su iz nekadašnjih poduzeća specijaliziranih za opću trgovinu, a danas se radi o multinacionalnim konglomeratima koji se bave desecima raznih djelatnosti od bankarstva i financijskih usluga preko industrije do ulaganja u infrastrukturne projekte i energetiku. Marubeni ima oko 40 tisuća zaposlenih i ostvaruje oko 76 milijardi eura godišnjih prihoda. Tvrtkina divizija za energetski biznis raspolaže s ukupno 33 proizvodna objekta u 22 zemelje svijeta ukupne instalirane snage oko 29 tisuća megavata. Za usporedbu, riječ je o otprilike sedam puta većoj snazi od kumulativne instalirane snage svih elektrana u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close