Plodine: Napisi o strateškom povezivanju Plodina i Tuša su samo medijske špekulacije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. kolovoz 2014. u 19:12
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

“Samo špekulacije slovenskih medija”.

Iz riječkog trgovačkog lanca Plodine danas su poručili kako su napisi nekih slovenskih medija o strateškom povezivanju Plodina i slovenskog Tuša "samo špekulacije slovenskih medija".

Navodi iz slovenskih medija su "samo špekulacije slovenskih medija, a što se tiče naših kreditora, mi ih uredno servisiramo i uredno izvršavamo svoje obveze", istaknula je članica Uprave Plodina Đozi Heberling u odgovoru na upit Hine o napisu u slovenskom Dnevniku da je, nakon Agrokorova preuzimanja Mercatora, na vidiku stvaranje još jedne "hrvatsko-slovenske trgovačke grupacije" i to putem strateškog povezivanja Plodina i Tuša.

Prema tom dnevnom listu, vlasniku Tuša Mirku Tušu banke su prošlog tjedna odobrile restrukturiranje 400 milijuna eura duga, a na strateškom povezivanju dviju skupina inzistiraju njihovi kreditori, posebno talijanska bankarska grupacija Intesa Sao Paolo, koja je financijski izložena i u Plodinama i u Tušu, preko svojih tvrtki kćeri u Hrvatskoj i Sloveniji.

Prema neslužbenim informacijama koje iznosi Dnevnik, povezivanje Plodina i Tuša, odnosno ujedinjavanje njihovih maloprodajnih kapaciteta, bilo bi međufaza, tj. priprema za prodaju tako udružene mreže jednoj od većih europskih trgovačkih tvrtki.

Za takav rasplet situacije u prvom su redu zainteresirani bankari, koje je zadnjih godina brinuo pad poslovnih rezultata i tržišnog udjela Tuša u Sloveniji, gdje je Tuš jedan od najvećih trgovačkih lanaca.

Za razliku od Tuša, položaj Plodina na hrvatskom tržištu i njegovi poslovni rezultati su dobri, pa je lani tvrtka ostvarila 3,26 milijardi kuna prihoda, ali je i kod nje problematična kreditna izloženost, jer joj dugovi zadnjih godina prelaze 220 milijuna eura, predstavljajući opterećenje u njezinom radu i razvoju, tvrdi Dnevnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close