Ploče: u nedjelju referendum o izgradnji termoelektrane na ugljen

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2015. u 12:02
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pločani u nedjelju izlaze na referendum na kojem će se izjasniti jesu za ili protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u njihovom gradu.

Pločani u nedjelju izlaze na referendum na kojem će se izjasniti jesu za ili protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u njihovom gradu.

Predlagatelj inicijative za gradnju termoelektrane snage 800 MW na ugljen u industrijskoj zoni Luke Ploče je tvrtka kćer Luke Ploče d.d., Luka Ploče energija d.o.o., a projekt ima potporu resornog ministarstva gospodarstva. Investitori još nisu poznati, a neslužbeno se može čuti kako će se u pregovore i pronalazak partnera stupiti tek nakon možebitnog uspješnog rješavanja administrativnih prepreka.

Protiv termoelektrane se svojedobno na jednoj od skupština izjasnila i Županija dubrovačko-neretvanska, a u Pločama je protiv tog projekta na dva prosvjeda u organizaciji Građanske inicijative Pravo na zdrav život, izašlo više tisuća ljudi.

Gradsko vijeće Ploča je u listopadu prošle godine donijelo Deklaraciju kojom se protive izgradnji termoelektrane Ploče i u toj Deklaraciji je navedeno kako će se građani pozvati na izjašnjavanje putem referenduma. Iako je referendum bio zakazan za 11. siječnja, zbog pada kvoruma na sjednici u prosincu prošle godine, Gradsko vijeće ga je potvrdilo tek na Badnjak i za novi datum odredilo nedjelju 25. siječnja.

Taj referendum nije obvezujući, ali kako bi bio važeći, na njega mora izaći više od 50 posto biračkog tijela, to jest najmanje 4351 osoba iz grada Ploča. Protivnici projekta nadaju kako će, ako na glasanje izađe dovoljno ljudi, poslati snažnu poruku Vladi Republike Hrvatske.

"Žao nam je što referendum nije bio 11. siječnja jer bi sigurna bila veća izlaznost zbog drugog kruga predsjedničkih izbora'', rekao je za Hinu sredinom siječnja gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić.

Predstavnica Građanske inicijative Ana Musa smatra međutim da raspisivanje referenduma pokazuje „dvoličnu politiku“ gradskih lidera. Oni znaju da lokalni referendumi zbog visokog praga ne mogu uspjeti i time zapravo prikriveno podržavaju izgradnju TE Ploče, a pored toga, lokalna samouprava nije nadležna za upravljanje energetikom pa referendum ne može imati učinka, drži Musa.

Vejić je odbacio sve prozivke oko eventualne (ne)zakonitosti referenduma. ''Ovo nije samo stvar energetike, već je i stvar prostornog planiranja, kao i naravno skrbi o zdravlju ljudi, a uostalom smatramo da je sasvim normalno da se za jedan ovako veliki projekt mora pitati lokalno stanovništvo. Smatram kako nam Ministarstvo uprave neće praviti nikakve probleme'', rekao je tad Vejić te dodao kako je on osobno protiv izgradnje TE Ploče.

Prema informacijama iz pločanske gradske uprave, u nedjelju će od 7 do 19 sati biti otvoreno 16 glasačkih mjesta, odnosno građani će se moći izjasniti na istim mjestima na kojima izlaze na izbore, a referendum će koštati oko 50 tisuća kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close