Plišić i Jakovina u poplavljenoj Varaždinskoj županiji

Autor: Biserka Ranogajec , 06. studeni 2012. u 14:03
Tihomir Jakovina (PXL)

Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda od jutros je u Varaždinskoj županiji gdje je prvo u Varaždinu održao radni sastanak u Hrvatskim vodama, vodnogospodarskim odjelom za Muru i gornju Dravu, a potom s Predragom Štromarom, varaždinskim županom obišao poplavljena područja u općini Cestica.

Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda od jutros je u Varaždinskoj županiji gdje je prvo u Varaždinu održao radni sastanak u Hrvatskim vodama, vodnogospodarskim odjelom za Muru i gornju Dravu, a potom s Predragom Štromarom, varaždinskim županom obišao poplavljena  područja u općini Cestica. Iz ureda župana izvješćuju kako se očekuje i dolazak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koji će također posjetiti poplavljena područja Varaždinske i Međimurske županije i obići ih s Plišićem.

Na području Varaždinske županije proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplave. Izvanredna obrana proglašena je za područje općine Cestice, Petrijanca, Sračinca i Grada Varaždina. Proglašenje se očekuje i u nizvodnim općinama Trnovec Bartolovečki, Martijanec, Sveti Đurđ te Veliki i Mali Bukovec.

Tijekom noći Dravom se kroz županiju spustio vodeni val iz Slovenije i Austrije pri čemu se Drava izlila iz korita kod naselja Lovrečan Otok u općini Cestica. Noćas oko jedan sat evakuirano je stanovništvo, ali je sedamnaest osoba odbilo evakuaciju. U evakuaciji su sudjelovali pripadnici interventne policije, policijske uprave Varaždinske s jednim čamcem i državna interventna specijalistička postrojba za spašavanje na vodi  DUZS sa četiri pripadnika i jednim čamcem, a svi su smješteni kod svojih obitelji.

Iz ureda župana nadalje izvješćuju kako je došlo i do prelijevanja nasipa kod naselja Virje gdje je trenutačno tridesetak kuća pod vodom te je alarmirano stanovništvo. U ugroženom području općine Cestica aktivirani su pripadnici vatrogasnih postrojbi  DVD-a Lovrečan Dubrava, Virje Križovljansko i Križovljan Cestica.Zbog povećanog vodostaja rijeka, za sav promet zatvorena je županijska cesta: ŽC2028 Otok Virje-Brezje, dok je zbog izlijevanja rijeke Drave sa slovenske strane prekinut promet na graničnim prijelazima Dubrava Križovljanska i Otok Virje.

Komentirajte prvi

New Report

Close