Plinara istočne Slavonije objašnjava visoke račune za prosinac

Autor: Agencija VLM , 16. siječanj 2014. u 16:20
Thinkstock

Obzirom na datum perioda očitanja koji je bio za mjesec studeni i prosinac 2013. nazočnima je pojašnjeno da je količina prodanog plina za mjesec prosinac bila veća zbog broja dana kojim je obuhvaćen obračun (ukupno do 39 dana kod pojedinih korisnika).

Povodom napisa u medijima o visokim računima koje su potrošači plina u Vinkovcima dobili za mjesec prosinac, Plinara istočne Slavonije koja je distributer plina u vinkovačkom kraju, oglasila se pojašnjenjem visokih iznosa na posljednjim računima.

Reklamirali korisnici

U objašnjenju se navodi kako je 14.siječnja ove godine održan sastanak u prostorijama Plinare Istočne Slavonije d.o.o. s predstavnicima Centra za zaštitu potrošača Vukovarsko-Srijemske županije Glas potrošača, Udruge građana Vinkovci Naš grad, te predstavnikom korisnika opskrbe plinom u obvezi javne usluge. Sastanak je održan na temu reklamacija korisnika opskrbe plinom na visoke račune koji su ispostavljeni za mjesec prosinac 2013.

Obzirom na datum perioda očitanja koji je bio za mjesec studeni i prosinac 2013. nazočnima je pojašnjeno da je količina prodanog plina za mjesec prosinac bila veća zbog broja dana kojim je obuhvaćen obračun (ukupno do 39 dana kod pojedinih korisnika). Iz istog razloga mjesec studeni je obuhvatio do 26 dana potrošnje što je uz iznadprosječnu temperaturu u istom mjesecu razlog manje obračunate potrošnje u mjesecu studenom. Ukupna potrošnja prirodnog plina za kategoriju kućanstvo za studeni 2013.godine bila je 1 657 004 m3 plina uz prosječnu mjesečnu temperaturu od 8°C, dok za mjesec prosinac potrošnja plina za istu kategoriju iznosi 4 160 916 m3 uz prosječnu temperaturu od 2°C. Uz sve navedeno ne treba zanemariti činjenicu o većem broju neradnih dana u mjesecu prosincu kojima se i inače evidentira veća potrošnja u kategoriji kućanstva.

Što se tiče cijene plina, važno je napomenuti da Plinara Istočne Slavonije d.o.o. za obračun plina koristi tarifne stavke koje se temelje na Odlukama koje je donijela Vlada Republike Hrvatske, te su iste regulirana od strane Hrvatske energetske regulatorne agencije, stoga ne postoji mogućnost zaračunavanja cijene prema volji opskrbljivača plinom u obvezi javne usluge (kućanstvo).

Promjena nabavne cijene

Ujedno, moramo Vam skrenuti pozornost na činjenicu da se u iznosu ukupne regulirane visine tarifne stavke za opskrbu prirodnim plinom nalaze i drugi sudionici prisutni na tržištu plina (proizvodnja, dobava plina, skladište plina, transport plina …), te da Plinara Istočne Slavonije d.o.o. u ukupnoj cijeni u kojoj je uključen PDV sudjeluje u iznosu s 12 posto od ukupne cijene plina koju isporučuje svojim krajnjim kupcima. Važno je navesti da je do povećanja cijene u proteklih nekoliko godina došlo isključivo zbog promjena u nabavnoj cijeni plina i troškovima transporta plina, te povećanja poreznih obveza, na što nije mogao utjecati niti jedan opskrbljivač krajnjih kupaca plinom, pa tako ni Plinara Istočne Slavonije.

 Za kvalitetu plina zadužen je ovlašteni laboratorij INA-e koji dva puta mjesečno dostavlja izvješće o donjoj ogrjevnoj vrijednosti plina na temelju uzoraka koje uzima operator transportnog sustava PLINACRO d.o.o., te distributeri plina nemaju nikakvu mogućnost utjecaja.

 Na službenim internet stranicama Plinare Istočne Slavonije d.o.o. nalazi se kompletno priopćenje korisnicima na navedenu problematiku s prikazom cijena i ogrjevnih vrijednosti plina unazad dvije godine. Stoga, obzirom na sve navedeno ne postoje nikakve indicije i opravdane sumnje na krađu i prijevaru građana koju je potrebno istražiti na čemu neki inzistiraju, navodi se u pojašnjenju Plinare istočne Slavonije d.o.o.

Komentirajte prvi

New Report

Close