Plina ima samo za tri tjedna, Ina mora pronaći uvozni plin

Autor: Igor Vukić , 07. siječanj 2009. u 22:00

Nakon što je Rusija obustavila isporuke plina Europi, u Banskim dvorima održan sastanak kriznog stožera o opskrbi plinom

Ina pregovara s Enijem o prepuštanju dijela plina koji se zajednički crpi na sjevernom Jadranu, a mogućnosti za izvanredan uvoz traže se i u Libiji i Alžiru, objavio je premijer Ivo Sanader u srijedu nakon sastanka o plinskoj krizi s predstavnicima Ine, HEP-a i Plinacroa.

Sanader je rekao da će se kupiti sve dostupne količine, no nije mogao procijeniti koliko bi to bilo i koliko novca će se potrošiti. “Dogovor s Enijem donio bi nešto nižu cijenu, ali ostali interventni plin bio bi skuplji nego inače. Sve bi to platila Ina”, rekao je Sanader, dodajući da će Vlada dati potrebnu političku podršku, ali ugovor treba biti sklopljen između kompanija. Interventni uvoz jedna je od mjera održavanja hrvatskoga plinskog sustava ako plinska kriza potraje. Sanader vjeruje da će se uz posredovanje Europske unije brzo riješiti spor između Rusije i Ukrajine. U suprotnom bi situacija postala vrlo složena jer su od srijede ujutro prestale pritjecati i minimalne količine ruskog plina. Uza svoju proizvodnju i skladište u Okolima od 370 milijuna kubika Hrvatska ima plina za tri tjedna opskrbe kućanstava, bolnica, škola i vrtića. Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Odluku o proglašenju kriznog stanja u opskrbi prirodnim plinom. Ona omogućava Ministarstvu gospodarstva da naredi distributerima isključivanje većih potrošača. Distributeri su dobili nalog da naprave kategorizaciju potrošača i redoslijed redukcija. Odluka je donesena i zato što neki distributeri dosad nisu slijedili upute Ministarstva. U plinski sustav svakog sata ulazi 580.000 prostornih metara plina, od čega 460.000 otpada na široku potrošnju. Dostava plina HEP-u već je smanjena sa 96.000 kubika na 16.000 kubika na sat, a ovisno o situaciji isključivat će se i ostali potrošači. Sanader je ustvrdio da će sustav podnijeti opterećenje u ponedjeljak, kad se očekuje veća dnevna potrošnja zbog početka školske godine i starta manjih industrijskih pogona. Ipak, u Vladi se razmišlja i o produljenju školskih praznika, kao jednoj od kriznih mjera. Direktor HEP-a Ivan Mravak rekao je da će njegova tvrtka zbog prelaska na loživo ulje imati veće troškove za oko 20 milijuna kuna. Ocijenio je da nije riječ o velikom gubitku, u odnosu na 13 milijardi kuna godišnjeg prihoda i zbog toga neće rasti cijene struje.

Komentirajte prvi

New Report

Close