Plin – u 2013. nove cijene nestandardnih usluga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. prosinac 2012. u 15:37
Photo: Sergej Novosel/Vecernji list

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) odobrila je novi cjenik nestandardnih usluga tvrtki za distribuciju, opskrbu, transport i skladištenje plina, a u idućoj će godini primjerice cijena ispitivanja ispravnosti i nepropusnosti postojeće instalacije u obiteljskoj kući, ako je plinomjer izvan građevine, biti najviše 199,55 kuna, a ako je u kući najviše 435,51 kunu.

 Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) odobrila je novi cjenik nestandardnih usluga tvrtki za distribuciju, opskrbu, transport i skladištenje plina, a u idućoj će godini primjerice cijena ispitivanja ispravnosti i nepropusnosti postojeće instalacije u obiteljskoj kući, ako je plinomjer izvan građevine, biti najviše 199,55 kuna, a ako je u kući najviše 435,51 kunu.

Kako se navodi u prioćenju HERA-e, Upravno vijeće agencije je na sjednici održanoj 13. prosinca dalo pozitivna mišljenja na prijedloge cjenika nestandardnih usluga 36 operatora plinskog distribucijskog sustava, 35 opskrbljivača koji plinom opskrbljuju kućanstva (jedan opskrbljivač nije dostavio prijedlog cjenika) te po jednog operatora plinskog transportnog i sustava skladišta plina – Plinacro i Podzemno skladište plina – PSP.

Cjenici se mogu primjenjivati od 1. siječnja 2013.

Prema izračunima HERA-e, prosječna cijena radnog sata korištena za utvrđivanje najvišeg iznosa cijene za svaku od nestandardnih usluga u 2013. smanjena je u odnosu na 2012. oko pet posto za operatore plinskog distribucijskog sustava, oko jedan posto za operatora transportnog sustava, za opskrbljivače je ostala nepromijenjena, dok su cijene tih usluga za skladištenje plina prvi put utvrđene za 2013.

Kako su ostali parametri ostali nepromijenjeni, cijene će u 2013. za većinu nestandardnih usluga biti niže nego u 2012. u skladu sa smanjenom cijenom rada, navode iz HERA-e.

Jedna od redovitih nestandardnih usluga je ispitivanje ispravnosti i nepropusnosti postojeće instalacije zbog izdavanja ispitnog izvještaja. Takvo se ispitivanje mora napraviti jednom u 10 godina, a obično se obavlja kod redovite zamjene plinomjera (svakih 8 godina).

Za korisnika koji živi u obiteljskoj kući u kojoj je plinomjer smješten u plinskom ormariću izvan građevine, potrebno je ispitati mjereni dio unutarnje plinske instalacije. Najviša dopuštena cijena takvog ispitivanja u 2012. je 210,74 kuna (s PDV-om), dok će se u 2013. smanjiti na 199,55 kuna.

Ako je plinomjer smješten u građevini, potrebno je ispitati i nemjereni dio instalacije, pa je najviša dopuštena cijena u ovoj godini 412,40 kuna, a u 2013. će biti 435,51 kuna.

Kod korisnika koji žive u stambenim zgradama iznosi su niži jer se ispitivanje obavlja istodobno za više korisnika.

Iz HERA-e napominju i kako je nestandardna usluga koju ugovaraju pojedini kupci i plaćanje potrošenog plina svaki mjesec prema očitanoj potrošnji.

Naime, opskrbljivač je kupcima kategorije kućanstvo dužan dva puta godišnje očitati plinomjer i obračunati potrošnju, a uobičajeno se očitanje i obračun rade četiri puta godišnje za što se ne naplaćuje nestandardna usluga.

Međutim, ako kupac želi plaćati plin svaki mjesec prema očitanoj potrošnji, može sklopiti takav ugovor s opskrbljivačem koji će mu u tom slučaju svaki mjesec izradu obračuna kao nestandardnu uslugu naplaćivati 12,5 kuna i troškove dostave. Kupac neće platiti troškove dostave ako sam očita plinomjer i zatraži izradu obračuna u poslovnom prostoru opskrbljivača.

Iz HERA-e podsjećaju da su prvi put mišljenje na prijedloge cjenika za nestandardne usluge operatora transportnog sustava, 34 operatora distribucijskog sustava i 33 opskrbljivača koji plinom opskrbljuju kućanstva dali u srpnju ove godine.

U 2012. cjenike je primjenilo 27 operatora distribucijskog sustava i 26 opskrbljivača koji plinom opskrbljuju kućanstva, od čega je 6 operatora i jedan opskrbljivač primjenjivao niže cijene od najviših dopuštenih.

Iz prijedloga cjenika nestandardnih usluga za 2013. vidljivo je da će čak 16 operatora distribucijskog sustava i 4 opskrbljivača primjenjivati cijene niže od najviših dopuštenih, navode iz HERA-e.

Napominju i kako se cjenici nestandardnih usluga odnose na oko 600.000 kupaca plina u Hrvatskoj te da je od početka njihove primjene bilo vrlo malo žalbi kupaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close