Pleternica proizvodnjom struje udvostručuje proračun

Autor: Agencija VLM , 20. lipanj 2013. u 10:13
Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice (Photo: Dusan Mirkovic/PIXSELL)

Već prodaju struju HEP-u iz prve gradske hidroelektrane, a uskoro grade i drugu.

Tko kaže da jedan grad ne može zarađivati? Najbolji primjer za to je gradić Pleternica u Požeško-slavonskoj županiji. Svoj izvorni proračun od 5 milijuna kuna uskoro bi mogli udvostručiti i to samo na proizvodnji struje. A već sada su ga povećali skoro za jednu petinu izgradivši mini hidroelektranu na rijeci Orljavi, prvu u Hrvatskoj koja je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. U prosincu prošle godine pustili su je u probni rad, a od kraja ožujka počela je prodaja struje HEP-u.

-Godišnje će nam ona donijeti prihod od 850.000 do milijun kuna, a ponekad i više, ovisno o količini padalina. Za javnu rasvjetu Pleternice i okolnih naselja godišnje platimo oko 700.000 kuna tako da će nam još ostati dodatna sredstva koja ćemo koristiti za različite razvojne projekte. Za izgradnju ove hidroelektrane vrijednosti 5,8 milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša dobili smo 60 posto novca te još dio od Ministarstva regionalnog razvoja. Da bismo ovaj projekt i realizirali trebalo nam je četiri godine truda i napora jer smo morali proći kroz česte zakonske izmjene i zavrzlame. Zato će svima onima koji budu išli iza nas biti lakše, a mi smo spremni svima prenijeti znanje koje smo stekli kroz ovaj projekt. Uprava jednog grada bila je kod nas i oni se spremaju za ovakav projekt, a bilo je puno i privatnih posjeta – ističe Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Iskustvo koje su stekli žele primijeniti i na gradnju još jedne hidroelektrane na Orljavi. U Fondu za zaštitu okoliša već su se kandidirali za izradu projektne dokumentacije te vjeruju da će već iduće godine krenuti u gradnju. –Kada uđemo u EU imat ćemo za ove projekte na raspolaganju strukturne i kohezijske fondove iz kojih možemo dobiti bespovratna sredstva. Razmišljamo i o izgradnji jednog solarnog parka od jednog megavata. Čekamo da se objavi natječaj kako bismo se kandidirali za izradu projektne dokumentacije. Na taj način mogli bismo godišnje prihodovati 2 milijuna kuna. U međuvremenu radimo projektnu dokumentaciju za postavljanje solarnih panela na krovove javnih zgrada, odnosno onih koje su našem vlasništvu. Za početak u planu je postavljanje na četiri zgrade što će nam godišnje donijeti prihod od 100.000-njak kuna po krovu – objašnjava gradonačelnica Jozić.

S obzirom na stanje u gospodarstvu i da svoj proračun ne mogu povećati bez gospodarskog porasta kojeg zbog krize nema u gradskoj upravi Pleternice uvidjeli su da im šansu pružaju obnovljivi izvori energije. -Izgradnjom takvih energetskih objekata dobili smo situaciju u kojoj stvaramo prihod za proračun, a samim time i mogućnost realizacije mnogih drugih projekata – poručila je Jozić.

Komentirajte prvi

New Report

Close