Plenković se danas sastaje s Angelom Merkel

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2018. u 08:48
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Plenković je naglasio da će susret s kancelakom, koji je, kako je rekao, dogovoren početkom srpnja na summitu u okviru Berlinskog procesa u Londonu, poslužiti i kao priprema za važnu izbornu godinu u Europi.

Premijer Andrej Plenković sastaje se u utorak u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak u dvodnevni radni posjet Njemačkoj gdje će se u utorak susreti i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Na početku svog posjeta je, obraćajući se u Veleposlanstvu RH u Berlinu pripadnicima hrvatske zajednice, najavio akcijski plan za unaprjeđenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke.

"Predložit ćemo njemačkoj strani akcijski plan u deset točaka kojeg naša dva ministarstva vanjskih poslova već dulje vrijeme pripremaju kako bismo formirali teme i grupe tema kao okvir suradnje koji će još poboljšati suradnju s Njemačkom koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku. Dakle, neka vrsta hodograma naših odnosa s Njemačkom“, rekao je hrvatski premijer obraćajući se pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

On je najavio i tematiziranje situacije na jugoistoku Europe uključujući i temu migracija koja je, kako je naglasio Plenković, za Njemačku vrlo važna.

"Razgovarat ćemo i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj suradnji u jugoistočnoj Europi“, rekao je Plenković.

Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije.

"Mi redovito i svakim danom sve više ispunjavamo tehničke kriterije da se donese i politička odluka o toj temi“, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio da će susret s kancelakom, koji je, kako je rekao, dogovoren početkom srpnja na summitu u okviru Berlinskog procesa u Londonu, poslužiti i kao priprema za važnu izbornu godinu u Europi.

Tom je prilikom istaknuo važnost njemačke i njezine vlade zbog toga što su „čimbenik stabilnosti“ u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close