Plenković: ‘Pregovaramo o sljedećih deset milijardi eura’

Autor: Lucija Špiljak , 20. svibanj 2019. u 07:43
Premijer Plenković i ministrica Žalac s građanima/M. Habljak/PIXSELL

Krajem listopada 2018. bilo je ugovoreno EU projekata za 7,3 milijarde kuna, a iznos se danas popeo na 54 milijarde kuna.

Na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava održana je manifestacija Dan otvorenih vrata EU projekata koji, u okviru promidžbene aktivnosti EU fondovi mijenjaju svijet, organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Korisnici EU fondova predstavili su uspješne projekte, a za posjetitelje su održane informativne-edukativne i zabavne aktivnosti, kako bi iz prve ruke čuli iskustva i dobili odgovore na pitanja o EU fondovima. Premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, istaknuli su važnost i mogućnosti korištenja EU fondova kao najvidljivijeg dijela članstva Hrvatske u EU te ujedno predstavili projekte koji se provode u glavnom gradu.

"U Zagrebu je ugovoreno milijardu i 800 milijuna kuna projekata", istaknula je Olivera Jurković Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Među njima su Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu, Teslino novo ruho – Muzej znanosti i tehnike za 21. stoljeće i BIOCentar – Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije te Rekonstrukcija raskrižja Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik – rotor Remetinec, za koji je 50 milijuna kuna izdvojila Vlada RH u suradnji s Gradom Zagrebom dok je iz EU fondova iskorišteno 273 milijuna kuna.

"Krajem listopada imali smo ugovoreno EU projekata u vrijednosti 7,3 milijarde kuna, a iznos se danas popeo na 54 milijarde kuna, što je sedam puta više nego prije tri godine. To je 68 posto ugovorene alokacije, a naš je cilj da do kraja godine bude 85 posto", istaknula je resorna ministrica Gabrijela Žalac i pozvala građane na zajedničko stvaranje budućnosti Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da Hrvatsku u razdoblju od 2014. do 2020. prati 10,7 milijardi eura koje Hrvatska ima na raspolaganju, što ne bismo mogli ostvariti bespovratno da nismo dio EU. 

"Na pragu šeste godine članstva shvaćamo koliko članstvo poboljšava kvalitetu i standard života, prosperitet, gospodarski razvoj te potencijal za razvoj zemlje. Pregovaramo i o novom financijskom razdoblju kada će Hrvatska ponovno imati na raspolaganju deset milijardi eura, nakon čega ćemo se moći osvrnuti na vrijeme prije i poslije članstva u EU", istaknuo je Plenković.

Najavio je da će, zahvaljujući inicijativi ministra uprave Lovre Kuščevića, potpisati ugovor kojim će početi provedba Centra dijeljenih usluga vrijednog 360 milijuna kuna, koji će objediniti informatičku i informacijsku infrastrukturu te sustav koji omogućava međusobnu komunikaciju svih državnih registara i baza.

U okviru promidžbene aktivnosti EU fondovi mijenjaju svijet diljem Hrvatske u svibnju je organizirano oko 170 sličnih događanja kako bi se hrvatskoj javnosti promovirala važnost, korisnost i razvojna snaga fondova EU kao dodana vrijednost razvoja RH. Manifestacija Dani otvorenih vrata EU fondova u lipnju će se održati u Splitu i Rijeci.

Komentari (2)
Pogledajte sve

dragon2000, 04.06.2019. u 06:44
iz govora na skupu hadezeja, vidljivo je da je Angela donijela Andreju neke nove lijekove protiv anemije i dobri su izgleda, pomažu

Ha, ha, ha … presmiješno …

iz govora na skupu hadezeja, vidljivo je da je Angela donijela Andreju neke nove lijekove protiv anemije i dobri su izgleda, pomažu

New Report

Close