Očekujemo rast gospodarstva u 2019. od 2,7 posto

Autor: Poslovni.hr/H , 02. kolovoz 2018. u 10:43
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na sjednici vlade Prijedlog je smjernica ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2019. do 2021. One će biti putokaz i za pripremu proračuna.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će ekonomske i fiskalne smjernice, koje će Vlada u četvrtak prihvatiti, biti putokaz za pripremu proračuna za iduću godinu, a u njima se prognozira stopa gospodarskog rasta za 2019. od 2,7 posto, a u iduće dvije od po 2,5 posto.

Na početku sjednice Vlade Plenković je podsjetio na zakonsku obvezu u procesu proračunskog planiranja da se ekonomske i fiskalne smjernice za iduće trogodišnje razdoblje usvajaju krajem srpnja, početkom kolovoza. Dodao je da će one biti putokaz za pripremu proračuna.

"Riječ je o nastavku kretanja pozitivnih ekonomskih aktivnosti u srednjoročnom razdoblju. Nastavljamo i s fiskalnom konsolidacijom, sa zdravim gospodarskim rastom, sa smanjenjem javnoga duga i želimo ekonomski rast u kojem se svi proračunski korisnici ponašaju odgovorno, da trošimo onoliko koliko imamo, racionalno, usmjereno za razvoj i gospodarski rast", istaknuo je Plenković na početku sjednice Vlade.

 Naveo je da se nakon ovogodišnjih prognoziranih 2,8 posto gospodarskog rasta, u idućoj godini očekuje stopa rasta od 2,7 posto, a potom u sljedeće dvije godine po stopi od 2,5 posto

"Želimo da proračun koji ćemo usvojiti krajem godine bude podstrek za rješavanje pitanja demografske obnove, za demografsku revitalizaciju, za nastavak obrazovne reforme. Ona je preduvjet svih napredaka hrvatskoga društva i preduvjet konkurentnosti naših ljudi na tržištu radne snage, zato smo i o tome vodili računa u pripremi ovoga proračuna", rekao je.

Najvažnijim je u pogledu fiskalnih i makroekonomskih kretanja istaknuo da rast bude održiv te da se kod smanjenja javnog duga nastavi s ubrzanim trendovima koji pokazuju da bi 2021. godine Hrvatska mogla biti sasvim blizu ispunjenja kriterija iz Maastrichta, što je dio šire strategije za preuzimanje eura do kraja mandata iduće vlade.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čini se da je njemu gospodarski rast samo sporedan benefit, a glavni je uvođenje eura. S obzirom da mi moramo rasti iznad 4% godišnje da bi uhvatili vlak…

New Report

Close