Plenković o uvođenju eura: To je riješeno

Foto: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako je referendum o uvođenju eura održan kada je održan i referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kada se glasalo o Ugovoru o pristupanju u kojem stoji da će Hrvatska pristupiti europodručju.

Odgovarajući na upit novinara o referendumu o uvođenju eura, premijer je rekao da je to riješeno. 

"Kada smo imali referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji glasali smo o Ugovoru o pristupanju. U Ugovoru o pristupanju stoji da će Hrvatska pristupiti europodručju. Prema tome, referendum je održan", rekao je Plenković koji u Opatiji sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji studenata prava "Elsa". 

Odgovarajući na novinarski upit o izgledima Hrvatske da već 2020. uđe u europski tečajni mehanizam (ERM II), premijer je kazao da imamo dobre pokazatelje kad je riječ o ispunjavanju Maastrichtskih kriterija, imamo strategiju za uvođenje eura, priprema se pismo koje će uputiti ministar financija i guverner HNB-a koje se odnosi na korake koje ćemo učiniti da bismo ušli u tečajni mehanizam, a koji je preduvjet za ostvarivanje članstva u europodručju. 

Na upit o dilemama je li uvođenje eura i odricanje od dijela suvereniteta, premijer ističe kako se "Europska unija bavi okupljanjem suvereniteta i time jačanjem svih država koje su u europskom projektu".

"Euro je jedna od tješnjih integracija (...) Naš cilj je tu sasvim jasan, strateški određen, referendumom potvrđen i prihvaćen i u pristupnim pregovorima i ugovorom i pristupanju. Sve je to dio procesa europskog projekta koji je od 1990. strateško određenje svih hrvatskih vlada, svih sabora, svih vodstava. I tu nema nikakve dileme. To je politika kontinuiteta i onoga što je u interesu Hrvatske", zaključio je premijer Plenković.

Komentari (1)
 • Funky
  Funky 18:30 17.11.2018.

  “kuscevic” logika vidim poprima razmjere epidemije.
  jos neka veli da je uvodjenje EU vojske i chipiranje ljudi sutra isto bio pristanak na referendumu i logici nema kraja.
  samoda da podsjetim, izlaznost na EU referendumu je bila 43,51%, 66,3% je bilo za, sto znaci da sa 28,85% glasova plenkovic moze raditi sto oce jucer danas i sutra!
  to se zove demokracija.
  u isto vrijeme kada se 10% glasova skupi za neki referendum, onda ih se ponistava na sve moguce nacine ali je zato 28% dovoljno da se radi sto oce bez ogranicenja.
  o moj hrvatistane!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve