Plenković o porezu na nekretnine: Odgoda će biti najbolje rješenje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. kolovoz 2017. u 20:21
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na koje bi se vrijeme odgodilo uvođenje poreza vidjet će se nakon analize, kazao je Plenković, te istaknuo kako porezi takvog tipa već postoje u drugim zemljama.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u utorak da hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima najavljenog poreza na nekretnine, te najavio odgodu njegova uvođenja.

"U ovom trenutku prevladava stav da, nakon dodatne analize i rasprave, vidimo da li je najmudrije rješenje da se predloži odgoda primjene toga poreza za jedno dogledno vrijeme", kazao je premijer gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Istaknuo je da je o tome već razgovarao sa svojim partnerima u Vladi, koji također dijele taj stav, "kako bismo napravili sve potrebne analize i na neki način pomogli jedinicama lokalne samouprave i usmjerili tenzije koje su u ovom trenutku nepotrebno grade i nerijetko fabriciraju nizom neistinitih informacija".

Premijer je napomenuo kako je taj porez usvojen u Hrvatskom saboru još koncem prošle godine u okviru zakona o lokalnim porezima kao dio velikog paketa porezne reforme, a njegova je namjera bila da to bude prihod jedinica lokalne područne samouprave.

"Tu nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu kakav postoji u drugim zemljama Europske nije, već (je to) prije svega svojvrsno pojednostavljenje i komunalne naknade i spomeničke rente, koja već postoji, a na način da to bude i pravednije i učinkovitije za porezno administriranje", rekao je.

Na koje bi se vrijeme odgodilo uvođenje poreza vidjet će se nakon analize, kazao je Plenković, te istaknuo kako porezi takvog tipa već postoje u drugim zemljama.

"Hrvatska je tu u komparativnoj analizi najniža. Ali s obzirom na tu kulturu vezanosti za nekretnine i, čini mi se, jedne rasprave koja u ovom trenutku nije pretjerano pojašnjena u komunikacijskom smislu našoj javnosti i građanima, da bi jedna odgoda bila najmudrije rješenje, i za to ću se založiti kao predsjednik vlade", poručio je.

Na novinarsko pitanje je li moguća odgoda gradnje Pelješkog mosta, premijer je istaknuo kako je ta tema na dnevnom redu razgovora s partnerima u Bosni i Hercegovini godinama, detaljni razgovori vođeni su još prije više od desetak godina, a sve što je u tehničkom pogledu bitno zadovoljava najviše standarde koji neće ni na koji način ugroziti prolazak brodova.

"Prema tome, poruka je vrlo jasna: Dijalog s BiH – da, nastavak gradnje Pelješkoga mosta uz 357 milijuna eura nepovratnih sredstava Europskih fondova – što prije", rekao je.

Komentari (11)
Pogledajte sve


Da. I kaj onda. A tko daje podatke za naplatu komunalne naknade?
Građani?
Razlog više da se ukine komunalna naknada.
Neće trebati komunalni odjel u jedinicama lokalne samouprave.
Meni nije jasno da imamo ljude koji rade dvaput isti posao.

Ajd ne melji gluposti – očigledno je da ne vidiš razliku između komunalne naknade i poreza na nekretnine. Upravo takvima ministar Marić pokušava podvaliti.


@fico7489
evo o ovome govorim:
https://www.vecernji.hr/vijesti/gordan-maras-porez-na-nekretnine-stipe-petrina-martina-johnson-zupanic-referendum-1187416

kao što vidiš, dok je SDP bio na vlasti žestoko su se borili za uvođenje tog poreza.
jedina istina je da nema razlike HDZ/SDP/MOST po pitanju poreza na nekretnine, razlika je samo jesu li trenutno u oporbi ili na vlasti pa se shodno tome mijenja retorika…. u biti svi oni žele guliti građane i zato je bitno da se mi ne dijelimo po političkoj liniji nego da složno stanemo protiv odluka bilo koje vlade koje idu kontra interesa nas građana!

Hrvatska je u rukama elitne mafije a ne hrvatskog naroda. I ta manipulacija je toliko duboka da hrvatski narod ne čuje čak ni onda kada mu sve sasuješ u facu.

Podsjetimo, ovo je razgovor koji se na RTL televiziji vodio s Vladimirom Šeksom u izbornoj noći:

Vladimir Šeks: “Nije moć u Hrvatskom saboru, u parlamentu, to je jedna velika iluzija.“

Voditeljica: “Ali Most očito želi….,… A gdje je onda moć?”

Vladimir Šeks: “Moć, politička moć se već u cijeloj Europi odvija u neformalnim grupama, gremija, političkih gremija, koji donose stvarne političke odluke. One se samo tehnički provode preko izvršne vlasti i vlade i na kraju zakonski uređuju u…,…

Voditeljica: “Čemu onda sve ovo?”

Vladimir Šeks: “Sumrak parlamentarne demokracije je već dugo vremena na djelu u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj. Izvršna vlast dominira, po Ustavu, Vlada odgovara Hrvatskom saboru. U praksi, u stvarnom političkom životu je obrnuto. Dominira politička vlast, a Sabor je samo jedna pozornica, na kojoj se izglasavaju već davno ranije donijete odluke, odluke koje su donesene na drugim mjestima.“

Da. I kaj onda. A tko daje podatke za naplatu komunalne naknade?
Građani?
Razlog više da se ukine komunalna naknada.
Neće trebati komunalni odjel u jedinicama lokalne samouprave.
Meni nije jasno da imamo ljude koji rade dvaput isti posao.


Inače mi nije jasno kako su do sada naplaćivali komunalnu naknadu.

Porezna ne naplaćuje komunalnu naknadu. To radi komunalni odjel u jedinicama lokalne samouprave

New Report

Close