Plenković: Ne može se dekretom odrediti minimalna plaća od 7500 kuna

Foto: Igor Kralj / Pixsell Foto: Igor Kralj / Pixsell

Predsjednica je u govoru na konferenciji ustvrdila da nitko ne može dobro živjeti s 3000 kuna plaće te da bi prosječna neto plaća u Hrvatskoj trebala iznositi 7500 kuna, kao i da bi vjerojatno svatko danas niječno odgovorio na pitanje živi li bolje nego prije dvije godine, unatoč boljim makroekonomskim pokazateljima.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio da Vlada ne može dekretom odrediti iznos minimalne plaće od 7500 kuna jer bi to dovelo do prestanka poslovanja mnogih tvrtki ili brojnih otkaza te je ocijenio da je situacija u državi danas "mrvicu bolja" nego prije dvije godine.

Plenković je to rekao u izjavi novinarima nakon konferencije Večernjeg lista "Hrvatska kakvu trebamo – dvije godine poslije", odgovarajući na novinarska pitanja vezana uz govor predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednica je u govoru na konferenciji ustvrdila da nitko ne može dobro živjeti s 3000 kuna plaće te da bi prosječna neto plaća u Hrvatskoj trebala iznositi 7500 kuna, kao i da bi vjerojatno svatko danas niječno odgovorio na pitanje živi li bolje nego prije dvije godine, unatoč boljim makroekonomskim pokazateljima.

Premijer njezin govor nije doživio kao kritiku kazavši kako je u cjelini bio pohvalan za Vladu, ali je upozorio da se ne može dekretom odrediti minimalnu plaću od 1000 eura.

"Što ćemo onda? Onda će svi poslodavci koji bi to trebali platiti odjednom ili prestati poslovati ili početi davati otkaze”, dodao je.

A Vlada, istaknuo je, radi. "Raste BDP, smanjuje se dug, imali smo suficit, gospodarski rast na zdravim temeljima, povećana je prosječna i minimalna plaća, smanjena nezaposlenost, povećana zaposlenost, povećana apsorpcija europskih sredstava, strateški projekti su u tijeku i sve to skupa baš u dvije godine... od konferencije do konferencije. I ne bih rekao da je situacija gora nego čak mrvicu i bolja”, ocijenio je.

U vezi nedjeljnih izbora u Ličko-senjskoj županiji, Plenković je kao predsjednik HDZ-a ustvrdio da će HDZ uvjerljivo pobijediti.

"Mislim da imamo jako dobru listu i program i da ljudi u Lici trebaju novi poticaj u duhu partnerstva i dijaloga koji ova Vlada radi sa svim hrvatskim županijama i gradovima", rekao je.

Komentari (3)
 • pavao1
  pavao1 16:42 4.3.2019.

  Mogu sve to je laz ., pelenkovic stiti poslovdavce to se vidi na daleko to znaci jos varati radnika jedini je on ugrozen bez zastite, uprave imaju dobre place a nemaju rezultat nemaju

 • bug0
  bug0 16:31 4.3.2019.

  a dekretom se bez beda mogu smanjiti davanja političarima u saboru, izmišljenim mjestima uhljeba, raznih lažnih branitelja, davalja crkvi.. dao bi se tu toga napisati..
  ali zašto bi to radili kad ih nitko ne sili na to, ekipa uredno radi, plaća porez i milion raznih parafiskalnih nameta, pa samo lud bi sebi smanjivao prava

 • VasIsusK
  VasIsusK 16:08 4.3.2019.

  Da li MOGU se dekretom sniziti porezi na rad!!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!