Plenković naložio provođenje upravnog nadzora o postupku dodjele koncesije za korištenje plaže Zlatni rat

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2017. u 15:59
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vezano uz jučerašnju odluku Skupštine Splitsko-dalmatinske županije o davanju koncesije za gospodarsko korištenje plaže Zlatni rat u Bolu na Braču, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naložio je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture žurno provođenje upravnog nadzora.

Cilj je upravnog nadzora utvrditi zakonitost i  pravovaljanost postupka dodjele koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže za obavljanje turističkih, trgovačkih i ugostiteljskih djelatnosti na dijelu k.o. Bol, predio Zlatni rat, Općina Bol.

>> Gube li građani svoje plaže?

Podsjetimo, vijećnici Splitsko-dalmatinske županije u utorak su donijeli odluku o koncesiji za bračku plažu "Zlatni rat" zagrebačkoj tvrtki  "Sport B" d.o.o., a prosvjednici s Bola, koji su bili ispred zgrade tijekom sjednice, najavili su da će organizirati prosvjede i blokadu plaže. 

 Za koncesiju tvrtki "Sport B" glasovala su 24 vijećnika HDZ-a, HGS-a i HČSP-a, devet SDP-ovih vijećnika bilo je protiv, a pet suzdržano.

 Koncesija je dodijeljena na rok od 15 godina, a koncesionar će na godinu za nju plaćati naknadu od 1.850.000 kuna te promjenljivi dio od 5,4 posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanjem usluga na koncesionarskom području.

 Stigle su četiri ponude, među kojima je i ona dosadašnjeg koncesionara bolske komunalne tvrtke "Grabov rat" i "Kamen sreće", no ponude im, kako tvrde u županiji, nisu bile potpune i valjane.  Preostale dvije ponude stigle su od tvrtke iz Zagreba "Sport B", koja je ponudila više od 72 milijuna kuna u ulaganje, te od tvrtke "Auro Bol" d.o.o., koja je ponudila 53,8 milijuna kuna.

 Među prosvjednicima je bio i načelnik bolske općine Tihomir Marinković, koji je vijećnicima prije rasprave poručio da Boljani žele biti svoji na svome i pozvao ih da budu korektni, no nakon glasovanja najavio je upravni postupak i nove prosvjede.
 Pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja izjavio je novinarima da je dosadašnja koncesija trajala 12 godina, da su imali problema s neplaćanjem naknade te da je donedavni koncesionar "Grabov rat" imao potkoncesionare.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Sve se prije ili kasnije pocne naplacivati, ali nije u tome tragicnost.
Problem je u tome sto koncesije na resurse koji su direktno i blisko fizicki naslonjeni na vrlo lokalne sredine, mala mjesta poput Bola i Novalje kojima su to trade marks, dodjeljuju sluzbenici u Splitu i Gospicu. Po kojoj logici? Po logici administrativne podjele. Nijednoj drugoj. Znaci damo koncesiju na Bolu nekome, uzmemo lovu i podijelimo ju sebi u Splitu. Za place. I ako to nije dokaz da treba UKINUTI ZUPANIJE onda ne znam sto jest.

kakva *ebena koncesija, šta misle naplaćivat ulaz na plažu? neće to dobro završiti

Hitno u proceduru poslati Lex Zlatni rat.


Od kuda Boljanima ideja da je pomorsko dobro njihovo? To bi bilo isto, kad bi ja tvrdio da je Sljeme moje i da mogu piliti drva sebi za ogrev!

viwer,u pravu si oko pomorskog dobra,ali bolanji su godinama ulagali u tu plažu,i kada su je konačno sredili,našla se “pametna” elita da im to oduzme.Po Običajnom pravu,nije fer,ti ljudi su živjeli od te plaže,i sada da im oduzmu koncesiju,za nekog mafijaša koji vidi samo interes u svemu tomu.Promisli malo.Lp,

New Report

Close