Plenković najavio donošenje ‘lex LNG-a’

Autor: Darko Bičak , 30. siječanj 2018. u 22:00
Andrej Plenković i Maroš Šefčovič u Vladi/P. Macek/PIXSELL

Projekt terminala na Krku će se ubrzati donošenjem posebnoga zakona.

Premijer Andrej Plenković najavio je jučer da će Vlada donijeti poseban zakon o LNG terminalu na Krku, tzv. lex LNG.

Naime, Plenković je na energetskoj konferenciji "Hrvatska na vratima energetske unije", u organizaciji Jutarnjeg lista, istaknuo da je LNG strateški projekt Vlade te da će Vlada ubrzati njegovu realizaciju donošenjem posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane uz njega. "Taj terminal je u velikoj mjeri sigurnosni projekt, on će povećati mogućnost opskrbe plinom u srednjoj i jugoistočnoj Europi uključujući Hrvatsku.

  Projekt će omogućiti djelotvorniju integraciju ključnih infrastrukturnih projekata u ovom području, tj. razvoj i bolju umreženost plinovoda", kazao je Plenković.

Dodao je da bi da bi realizacijom LNG projekta na Krku Hrvatska imala znatno važniju i veću ulogu u energetskoj politici u Europi, a potvrdio je i da se s mađarskom stranom vode razgovori o Ini i dokapitalizaciji Petrokemije. Tijekom jučerašnjeg dana premijer je u Banskim dvorima primio i potpredsjednika Europske komisije zaduženog za Energetsku uniju Maroša Šefčoviča i s njim razgovarao o europskim i hrvatskim energetskim i ekološkim izazovima. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

država u kojoj se svaki dan mijenjaju zakoni nije država.

Dakle ova vlada će dovršiti razgradnju pravosudnog sustava. Ovakve perverzne tendencije postoje već desetljećima – kad je Čačić bio ministar graditeljstva, umjesto da popravi postojeće zakone kako je obećavao, on je “svoje projekte” izuzeo iz zakonskog sustave – ali sad se doista došlo do toga da će svaka interesna skupina imati svoj “zakon”, koji će mirno i do mile volje kršiti i Ustav i opća pravna načela. Pravosudni sustav čini modernu državu i u tom smislu možemo reći da država Hrvatska naprosto – nestaje.

Hrvatska se mora pozicionirati i u drugim gospodarskim granama, a ne samo u turizmu ovog dijela svijeta.
LNG terminal je zato vrlo važna investicija pogotovo zbog već odobrenih EU sredstava, koja propadaju ako se ne uporabe namjenski.Sada je na potezu fantomska luksemburska firma s ostvarenjem obećanog projekta obnove proizvodnje u Dina petrokemiji na Krku.U prigodi smo vidjeti da li se radi samo o špekulativnoj igri s terenom za gradnju terminala, ili o ozbiljnom ulaganju za nastavak proizvodnje.

New Report

Close