Platak će moći primiti do 10.000 skijaša na dan

Autor: Tanja Čorak , 15. siječanj 2007. u 06:30

Nužna ulaganja u pripremu dijela dokumentacije, gradnju krupne infrasturkture i turističkih naselja iznose oko 50 milijuna kuna

Primorsko-goranska županija kreće u revitalizaciju zimske zone oko Platka gdje je cilj stvoriti zimsko-ljetni sportsko-rekreacijski centar Platak s nizom sadržaja: turističkih naselja u čabarskom prstenu, iskorištavanjem potencijala aerodroma i automotodroma Grobnik, gradnjom igrališta za golf u Dubini, ali i stvaranja potpuno nove zabavno-rekreacijske zone Grobnik pod imenom sportsko-rekreacijsko zabavno područje Grobnik – Platak – Dubina. U okviru tog šireg projekta razvija se sportski centar Platak. Pritom se naglašava da je razvoj zimskog turizma Platka moguć jedino uz ekvivalentni razvoj ljetnog turizma. Idejni kostur realizacije već postoji i prema njemu pretvaranje grobničke zone i Platka u elitno područje po sadržajnoj turističkoj ponudi moguće je u roku od pet godina s grubom procjenom da su nužna ulaganja samo u pripremu dijela dokumentacije, ali gradnje krupne infrasturkture pa i turističkih naselja od oko 50 milijuna kuna. Model vlasništva i upravljanja još nije usuglašen; razmatraju se varijante javno-privatnog partnerstva, ali i varijanta da županija samostalno vodi projekt. Sada se očekuje izrada nužne planske dokumentacije, konkretno urbanistički plan, no bitno je da PGŽ, ali i Čavle, Čabar i Risnjak već imaju usvojene platformne dokumente, prostorne planove.

Mreža žičara
Čavle su ukalkulirale dogradnju i širenje mreža žičara planiravši čak gradnju žičare u kasnijoj fazi koja bi povezala Grobničko polje s Platkom. Što se tiče prosjeka sadašnjeg stanja, na skijalištu Platak nema uređenog parkirališta, ali ni vode. U funkciji su žičare Radeševo, vučnica Pribeniš 1, automatska vučnica Tešnje i baby lift te skijaške staze Radeševo 1, Radeševo 2, Turistička staza, Pribeniš 1, Baby staza i Staza Tešnje. Sadašnji kapaciteti žičara koje su u funkciji iznosi 2400 skijaša na sat, a dužina skijaških staza je između 6 i 7 kilometara. Na skijalištu se nalaze dva planinarska doma, Platak i Sušak, i jedno manje vikendaško naselje s ukupnim kapacitetom od 141 ležaja, što već sada ne zadovoljava potrebe. Sva dosadašnja istraživanja zaključuju da dnevni posjet Platku zimi u dane vikenda može dosegnuti 10.000 osoba. Stoga je nužna rekonstrukcija i gradnja novih smještajnih kapaciteta. Drugi ključan nedostatak nužne infrastrukture je vodoopskrba, čije je dovođenje do Platka skupo. No prema našim informacijama, postignut je usmeni, načelni dogovor između Grada Rijeke i Županije primorsko-goranske o tome da će Rijeka i PGŽ preuzeti financiranje gradnje vodovoda do Platka. Voda je nužna i za zasnježivanje skijališta kako bi se ostvarila komercijalna ponuda od studenog do travnja.Zimska shema razvoja sportova u najnovijem planu podrazumijeva razvoj alpskog i nordijskog skijanja na Platku (slalom, veleslalom, skijaško trčanje, snowboard i biatlon…). Budući da je u ljetnoj shemi razvoja sportova ili sadržaja naglasak na planinarenju i pješačenju šumama te brdskom biciklizmu, planira se uređenje pješačkih i biciklističkih staza. Ciljane grupe posjetitelja na koje računa najnoviji plan uređenja područja Grobnik – Platak – Dubine jesu, osim djece osnovnoškolske dobi iz regija, i biznismeni: Platak bi trebao postati destinacija poslovnih škola.

Škola jahanja
Zbog terapijskog djelovanja podneblja otvorila bi se i škola jahanja, odnosno stvorila mogućnost jahanja u prirodi osobito za djecu s posebnim potrebama, uz tendenciju osnivanja Županijskog centra za terapijsko jahanje na Platku. Prema riječima ravnatelja županijskog Zavoda za održivi razvoj i prostorno planiranje Mladena Črnjara, u realizaciji slijedi niz predradnji, usuglašavanje dokumentacije i planova, usvajanje odluka – no mehanizam je pokrenut; u dogovoru s općinom Čavle raspisan je natječaj, koji se zaključuje danas, za izradu dokumentacije i urbanističkog plana Platak. Rok za dovršenje urbanističkog plana zone je šest mjeseci, a taj urbanistički plan mora definirati infrastrukturu i propisati sadržaje. Potom slijedi ishodovanje lokacijskih i inih dozvola. Do sredine 2008. godine trebalo bi biti završeno usuglašavanja i donošenja nužne dokumentacije. Županija Primorsko-goranska je u prošloj i ovoj godini iz proračuna izdvojila ukupno dva milijuna kuna za financiranje izrade idejne dokumentacije za realizaciju zimsko-ljetnog SRC Platak, navodi dožupan Luka Denona, koji je i inicirao konkretizaciju realizacije ovog projekta.

Blizina Trsta i Venecije

Sam Platak, jedino riječko skijalište, nalazi se uz autocestu Rijeka – Zagreb. Od Rijeke je udaljeno 18 km, od Zagreba 125 km, ali atraktivnost lokacije kao i interesa za iskorištavanjem potencijala pojačava blizina Italije, kao i blizina sadašnjih hotelskih kapaciteta Opatije i Krka, na kojem otoku je aerodrom. Platak je od Trsta udaljen svega 70, a od Venecije 200 km, a Talijani su poznati i kao tradicionalni gosti Kvarnera za vikenda. Konkretno, SRC Platak prostorno obuhvaća 457 hektara površine na kojoj su građevinska područja zone skijališta Platak, tri turistička naselja i četiri vikend-naselja u okruženju. U neposrednoj blizini zone sportsko-rekreacijskog centra, odnosno Županijskog sportskog centra Platak je i NP Risnjak.

Komentirajte prvi

New Report

Close