Planulo 79% kvote za jabuke, mandarine 18%

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2014. u 21:59
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Istječe rok za doniranje voća.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaprimila je dosad 336 zahtjeva proizvođača za donacijom 4572 tone jabuka i mandarina.

Za provedbu interventne mjere Europske komisije o doniranju jabuka i mandarina u humanitarne svrhe ostalo još dva dana za predaju zahtjeva za donacijom tog voća za koje se dobiva novac iz EU. Već je iskorišteno 79 posto kvote za jabuke (3187 tona od 4050 tona), dok je za mandarine iskorišteno 18 posto (1384 tone od 7900 tona). Proizvođači jabuka mogu iskoristiti interventna sredstva za maksimalno 10 posto svojih proizvodnih kapaciteta, a proizvođači mandarina za 20 posto proizvodnih kapaciteta, ističu iz Agencije.

Trošak pakiranja, sortiranja i transporta također se refundira. Ako predviđena sredstva na ovaj način ne budu do kraja iskorištena do 15. studenoga, nakon tog datuma moći će ih povlačiti proizvođači prema redoslijedu podnošenja zahtjeva bez obzira na ranije definirane količine, napominju iz Agencije. Stoga apeliraju na proizvođače da u što kraćem roku iskoriste svoja prava koja imaju po ovoj interventnoj mjeri. 

Komentirajte prvi

New Report

Close