Planirate li investirati u državnu banku?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2015. u 12:43
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Uoči početka drugog kruga, odnosno 24. rujna, Uprava HPB-a će utvrditi i objaviti konačnu cijenu ovog izdanja dionica.

Hrvatska poštanska banka (HPB) objavila je u srijedu javni poziv za upis novih dionica kojima bi se banka trebala dokapitalizirati za do 550 milijuna kuna, a upis će započeti u četvrtak, 17. rujna.

Upis do najviše 916.666 novih dionica HPB-a, po cijeni u rasponu od 600 do 1.100 kuna, provest će se kroz dva kruga.

Prvi će krug započeti 17. rujna i trajati do 21. rujna, a u tom će razdoblju dionice moći upisati isključivo privatni investitori, odnosno, kako se navodi u javnom pozivu, ulagatelji koji se ne financiraju bilo u cjelini ili djelomično iz državnog proračuna, odnosno proračuna jedinica lokalne uprave i samouprave niti im je osnivač, većinski dioničar ili imatelj većinskog udjela država ili jedinica lokalne uprave i samouprave.

U slučaju da u prvom krugu ne budu upisane sve novoizdane dionice, u drugom će krugu pravo na upis imati država, jedinice lokalne uprave i samouprave, tijela državne uprave i pravne osobe kojima je država osnivač ili imatelj udjela odnosno dionica na koje otpada preko 50 posto temeljnog kapitala. Drugi krug će trajati od 25. do 28. rujna.

Uoči početka drugog kruga, odnosno 24. rujna, Uprava HPB-a će utvrditi i objaviti konačnu cijenu ovog izdanja dionica.

Konačni iznos povećanja temeljenog kapitala, stoji u javnom pozivu, ovisit će o uspješnosti izdanja, a izdanje će se smatrati uspješnim ako se u utvrđenim rokovima za upis i uplatu u prvom krugu uplati najmanje gotovo 165 milijuna kuna te ako se u oba kruga uplati iznos od najmanje gotovo 550 milijuna kuna, od čega su najmanje 30 posto upisali i uplatili privatni investitori.

U slučaju da broj upisanih i uplaćenih novih dionica u prvom krugu bude veći od maksimalno ponuđenog broja (916.666) iz HPB-a najavljuju da će se nove dionice alocirati obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, mirovinskim osiguravajućim društvima, UCITS fondovima, alternativnim investicijskim fondovima, osiguravateljima, bankama, investicijskim društvima, fondovima za gospodarsku suradnju, trgovačkim društvima i na kraju fizičkim osobama i ostalim ulagateljima.

Pritom će se pri odabiru ulagatelja unutar jedne skupine rukovoditi kvalitetom ulagatelja, odnosno njegovim investicijskim horizontom te veličinom, aktivnošću na primarnom i sekundarnom tržištu kapitala, ali i djelatnošću pojedinog ulagatelja, odnosno značajem koji ima u financijskoj industriji i njegovom strategijom u dosadašnjem i budućem poslovanju s HPB-om.

Ukoliko i u drugom krugu bude više upisanih i uplaćenih dionica od ponude, alokacija će se u tom krugu provesti na razmjernoj osnovi.

Komentirajte prvi

New Report

Close