Plaće u javnom sektoru rastu i do 2.300 kuna, evo tko može očekivati najveći porast

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2019. u 08:41
Foto: Borna Filić / Pixsell

Svoju poziciju, Vlada pokušava ojačati i objavom najnovijih podataka o primanjima.

Pat-pozicija u kojoj su se našli sindikati javnog sektora i Vlada još se nije raspetljala, a ministar Josip Aladrović pokušat će danas raspetljati štrajk s novom ponudom prosvjetnim sindikatima. Svoju poziciju, Vlada pokušava ojačati i objavom najnovijih podataka o primanjima u javnom sektoru od 2016. godine, koji su izvučeni iz Centralnog obračuna plaća, piše Večernji list

Prema njima, prosječna plaća učitelja i nastavnika koji imaju VSS i rade puno radno vrijeme za rujan 2019. godine iznosila je 10.153 kn bruto, odnosno 7291 kn neto. To je otprilike i srednja plaća u sustavu obrazovanja, odnosno više od polovice zaposlenih primilo je neto plaću veću od 7198 kuna, a druga polovica je ispod tog iznosa. Ta se plaća odnosi na učitelje i nastavnike zaposlene na puno radno vrijeme, s visokom stručnom spremom, koji u rujnu nisu bili nijedan dan na bolovanju. Prema COP-u, takvih učitelja i nastavnika bilo je 28.843, od njih 40 tisuća zaposlenih na puno radno vrijeme.

Vladine projekcije pokazuju da najveći rast plaća mogu očekivati zaposleni u sustavu zdravstva. Medicinske sestre i tehničari s 30 godina staža iduće godine čeka prosječna plaća od 7450 kuna neto (10.153 bruto), što je u odnosu na plaće u 2016. povećanje za trećinu u neto iznosu, a 39 posto u brutu. Plaća liječnika specijaliste s 27 godina staža (Zagrepčanin s jednim djetetom) do kraja iduće godine preskočit će 11 tisuća kuna. Učitelj mentor s 26 godina staža (bez uzdržavanih članova) bi do kraja iduće godine trebao imati neto plaću od 7730 kuna. Nastavnik savjetnik (magistar) s 31 godine staža trebao bi zarađivati oko 9 tisuća kuna neto. Plaća upravnog savjetnika s 30 godina staža porasla bi u odnosu na 2016. godinu oko 18 posto, na 6240 kuna neto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ma znaš šta, ovako omalovažavati ljude koji su iza srednje krenuli raditi je i više nego jadno!

tko ti je kriv što si najproduktivnije godine u životu potrošio/la na bubanje nekog znanstvenog fakulteta unaprijed računajući da ćeš se uhljebiti u drž sustav i palamuditi do penzije i sada ti smeta što neki strukovnjaci u real sektoru sa srednjom školom imaju nešto veće prihode…pa što si ti umišljaš da si neka veličina ako si diplomirao/la, da ti je stoga netko nešto dužan više platiti i da za 5 god učenja riješavaš cijeli život, što si ti umišljaš da si više vrijedniji ako imaš pmf…te prodavačice iekako zarade svoje prihode dok ti ne zarađuješ plaču, ti je dobijaš i zato budi sretan/a da i dobijaš ovoliko koliko dobijaš jer da je po meni i to je puno previše za bezsmislen i suvišan rad koji isporučuješ!

Ok ljudi, ali ovu brutalnu laž o prosječnoj plaći nastavnika ne možemo probaviti. Jednostavno, kako ste i čuli jučer, žena ima mentorstvo i plaća joj je još daaleko od 7 kila, znači prosječan nastavnik nije ni mentor ni savjetnik, oni su u ovu statistiku utrpali i prijevoz i jubilarne i naknade (honorare) za rad u projektu škola za život i tko zna još što, gdje se mala šačica ljudi dobro oparila (255k neto i više neki), što nema veze s plaćom prosječnog nastavnika. Evo meni sa 17 g. staža i prijevozom 6300. Kad ću stići prosjek, s 40 g. staža? Na mentorstvo par stotina gore, nema šanse da ikad stignem u prosjek. Slagačice robe u regale u DM-u, vozači tramvaja ZET-a su hadžije za one kretene koji su gulili 5 g. PMF-a ili možda i nekog lakšeg faksa, ali svejedno neuporedivo kvalificiranijeg i odgovornijeg posla nego skladištar ili trgovkinja u parfumeriji s 3-4 razreda srednje.

New Report

Close