Plaće se ne mogu odrediti administrativno

Autor: Sergej Novosel Vučković , 07. prosinac 2017. u 22:00
Davor Majetić/Ž. Bašić/PIXSELL

Upozorenje HUP-a.

Vlada je u četvrtak odlučila o povećanju minimalne plaće koja rate za 5 posto (163 kune bruto, tj. 131 kuna neto), pa će ona od 1. siječnja 2018. biti 42,9 posto prosječne plaće u Hrvatskoj.

Hrvatska udruga poslodavaca slaže se s tim, priopćeno je iz HUP-a, koji naglašava da je veći minimalac, kao i mjere u vezi rada sezonaca u turizmu i veće kvote za strane radnike, dobar kompromis sindikata i poslodavaca.

"Svima je u interesu rast minimalne i drugih plaća, ali one se ne mogu određivati administrativnim odredbama uz ignoriranje realne situacije u gospodarstvu i naše konkurentnosti", upozorava glavni direktor HUP-a Davor Majetić. Prvi put prihvaćeni su neki prijedlozi HUP-a oko povećanja minimalca u radnointenzivnim industrijama na rubu održivosti. No, rast je ističe Majetić, ograničen realnim stanjem pa smatramo da su neki zahtjevi sindikata nerealni i suprotni interesu za očuvanja što više radnih mjesta.

"Kod nekih industrija nema prostora za povećanje dok se ne osiguraju bolji uvjeti za poslovanje", dodaje Majetić, uime HUP-a podsjetivši da su potrebne šire reforme koje smanjuju druge troškove poslovanja kako bi se stvorilo i poticajnije radno okruženje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close