Plaće radnicima u Uljaniku do kraja radnog dana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2018. u 14:39
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Jučerašnji prosvjed dvjestotinjak radnika dogodio se nakon odluke štrajkaškog odbora o moratoriju na štrajk zbog dobivanja jamstva da će zaostala plaća biti isplaćena u roku od 48 sati

U pulskom brodogradilištu Uljanik u srijedu ujutro bilo je mirno, uobičajeno radno jutro nakon što je u ponedjeljak i utorak dvjestotinjak radnika, usprkos odluci Štrajkaškog odbora da se štrajk stavi u mirovanje, prosvjedovalo ispred upravne zgrade tražeći ostavku Uprave Uljanik grupe, potvrdio je novinarima direktor Korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić.

"Drago nam je što je u konačnici prevladao razum kod naših radnika. Svi radnici su na svojim radnim mjestima nakon jučerašnjih ružnih scena koje ne odražavaju sliku Uljanika. Plaće će im biti isplaćene do kraja radnog dana, odnosno do 16 sati", poručio je Markulinčić.

Štrajkaški odbor u Uljaniku u utorak rano ujutro donio je odluku kojom se štrajk zbog neisplate plaća i božićnice u brodogradilištu stavlja u mirovanje u idućih 48 sati, a da će ako plaća radnicima u tom roku ne bude isplaćena, štrajk ponovno aktivirati u petak.

Uprava je potvrdila da će u srijedu biti uplata cijele plaće i božićnice. Onog trenutka kad ona bude uplaćena, prestat će zakonski razlozi za štrajk. Pozvali smo ljude da budu na svojim radnim mjestima i dočekaju te isplate, a nakon toga počinje ono što nam je najbitnije, a to je borba za opstanak brodogradnje“, istaknuo je novinarima Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata.

Inače, razliku od uobičajenog radnog dana činio je samo povećan broj zaštitara, kao i policajaca u civilu i u odori koji su bili zaduženi spriječiti eventualni ulazak aktivista, odnosno neovlaštenih osoba u prostor Uljanika, što se tijekom jučerašnjeg prosvjeda dogodilo.  Prosvjedu dvjestotinjak radnika pridružilo se desetak aktivista Živog zida i Radničke fronte koji su najprije pred Uljanikom organizirali akciju „Potrubi za Uljanik“, a zatim su ušli u krug brodogradilišta među radnike i sudjelovali u prosvjedu, izvikujući parole protiv Uprave društva tražeći njihovu ostavku.

Jučerašnji prosvjed dvjestotinjak radnika dogodio se nakon odluke štrajkaškog odbora o moratoriju na štrajk zbog dobivanja jamstva da će zaostala plaća biti isplaćena u roku od 48 sati Na njemu se tražila ostavka uprave i jamstva da će brodogradnja i u budućnosti nakon restrukturiranja ostati glavna djelatnost Uljanika.

Komentirajte prvi

New Report

Close