Plaće ili ‘plaćetine’? Evo koliko su milijuna lani dobili bankarski šefovi u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2015. u 11:40
Foto: Thinkstock

Što su im uredi bliže nebu, to su plaće bankovnih menadžera više.

Premijer je ponovno prozvao bankare zbog velikih primanja i bonusa, a njihova primanja nazvao je plaćetinama. 

"Tko zarađuje – banke. Tko ima bonuse – bankari. Ne svi. Samo oni najveći dečki koje ne vidite. Oni neće izaći pred kamere. Oni će nekome platiti da kaže što želi. A za takve u Hrvatskoj ja ne radim. Niti sam ikada radio", rekao je predsjednik Vlade.

A jesu li to doista plaćetine ili samo plaće, RTL je provjerio u službenim dokumentima i u razgovoru s nizom zaposlenika banaka.

Blagajnici i službenici imaju do 5.000 kn. Osobni bankari od 6 do 10. Srednji menadžment od 10 do 17 tisuća neto dok visoki menadžment-izvršni direktori-imaju od 20 tisuća kuna i nešto više.

Što su im uredi bliže nebu, to su plaće bankovnih menadžera više. Također, strani članovi Uprava banaka često imaju više plaće i bonuse od domaćih članova. No to je u bankarskom poslu normalno.

Na davanja top menadžmentu u najvećih 5 banaka lani je otišlo 172 milijuna kuna. Udruga menadžera smatra da to nisu plaćetine.

"Mislim da je ta izjava samo jedna u nizu demagoških smicalica jer se radi o jednoj potpunoj zamjeni teza. Plaće bankara su razmjerne njihovoj odgovornosti, a bonusi ovise u rezultatima", pojasnio je Esad Čolaković iz Hrvatskog udruženja menadžera Croma.

Nakon financijskog sloma prije par godina – bonusi bankara su ograničeni. U Hrvatskoj je gornja granica – jedna, a iznimno dvije godišnje plaće.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako je vješto napisan ovaj tekst, na prvu kad pročitaš pa si pomisliš pa i nisu neke plače samo 10 – 20 k kuna, a kad malo bolje pročitaš shvatiš da u stvari imaju godišnje plače od 120 – 240 k kuna i još bonusa od 240 – 480 k kuna, znači visoki menađer ima plaču od 100.000 €, prava sitnica.

New Report

Close