Plaćanje moguće i do 360 dana, ali samo sa zadužnicom

Autor: Danijela Jozić / VLM , 02. listopad 2012. u 16:19
Oko 20 posto potraživanja u nas je dosad bilo pokriveno zadužnicama

Od jučer novi zakon o financijskoj disciplini, poduzetnici ipak mogu produljiti rokove

Od početka ovog tjedna svi poduzetnici u Hrvatskoj moraju obveze izvršavati u roku od 30, najdulje do 60 dana, a kazne za tvrtke koje se toga ne budu pridržavale su i do milijun kuna. I ne samo to: kazne za direktore i odgovorne osobe koje ne pokrenu radnje koje propisuje Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi su od tisuću do pedeset tisuća kuna. Koliko će se točno dužnika odlučiti na pokretanje predstečajne nagodbe ostaje vidjeti.

Bit će posebno zanimljivo hoće li se uistinu poštovati rokovi plaćanja od najdulje 60 dana jer sad već u zakonu postoji mogućnost iznimke u "opravdano posebnim okolnostima" pa je pitanje kako će se nadzirati takvi slučajevi. Manje je poznato i da sam zakon propisuje mogućnost da se dogovori plaćanje do 360 dana, ali pod uvjetom da je "dužnik vjerovniku izdao sredstvo osiguranja tražbine koje ima snagu ovršne isprave", tj. zadužnicu. U najvećoj domaćoj kompaniji, koncernu Agrokor, kratko su nam poručili da će "razmotriti tu zakonsku mogućnost". Atlantic grupa ima oko pet tisuća kupaca, a mogu se pohvaliti da rokove dulje od 60 dana imaju samo s njih dvadesetak. "Prema novom zakonu za sva plaćanja koja imaju rokove dulje od 60 dana moramo zatražiti zadužnice. Primjerice, ako s nekom tvrtkom imamo ugovoreni rok od 75 dana, iznos zadužnice bit će jednak prosječnom prometu koji s njima ostvarujemo tijekom 75 dana", kaže nam član Uprave Atlantic grupe Neven Vranković. Prvi čovjek Podravke Zvornimir Mršić pojašnjava da su im i dosad zadužnice s određenim brojem poslovnih partnera bile uobičajen model osiguranja plaćanja. "Pitanje je jedino ima li dužnik u tom trenutku novca na računu da se možemo na taj način naplatiti", kaže Mršić.

Branko Roglić, vlasnik Orbica, kaže da je izdavanje zadužnice najlakši model osiguranja naplate, ali da se u njegovim tvrtkama potraživanja štite tako da traže i bankarske garancije. "To je malo teži model jer time smanjujete kreditni potencijal poslovnom partneru. Ali, evo, ja sam nedavno od jednog poduzetnika uzeo zemljište kao garanciju da će mi platiti", rekao nam je Roglić. Prema procjenama revizora Hrvoja Zgombića, oko 20 posto potraživanja u nas je dosad bilo pokriveno zadužnicama. Inače, zadužnice se mogu izdati na iznos od pet tisuća do milijun kuna, a ako njihovo izdavanje zbog novog zakona bude pojačano, svoj promet povećat će i javni bilježnici. Oni, naime, ovjeravaju svaku zadužnicu, a njihova se naknada kreće od 125 kuna (s PDV-om) za iznos od 50.000 kuna do više od 600 kuna za zadužnicu na milijun kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close