Pivari ‘ulijevaju’ 2,4 milijarde kuna PDV-a

Autor: Marta Duić , 25. listopad 2017. u 22:00
Industrija piva generira 1,8% BDP-a, svako radno mjesto u sektoru stvara još 13 u ostatku gospodarstva/Thinkstock

Sektor je ostvarivao rast i u recesiji i produktivniji je u odnosu na prosjek, kaže Marina Tkalec s EIZ-a.

Predstavnici Udruženja proizvođača piva HGK i Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) predstavili su rezultate Studije o utjecaju pivarske industrije na hrvatsko gospodarstvo, istraživanja na temelju kojeg donosioci odluka i pivarska industrija mogu povući nove poteze.

Studija ocjenjuje ukupni utjecaj koji je sektor proizvođača piva ostvario u nacionalnom gospodarstvu od 2010. do 2015. i koja je dokaz da je to industrija koja pozitivno utječe na domaće gospodarstvo i produktivnost industrije. "Čak 85 posto tržišta piva u Hrvatskoj čine globalni igrači koji raspolažu znanjem zbog čega to i jest industrija koja daje stabilnost i velik doprinos ekonomiji, a stručnjaci iz naših pivovara rade i po Europi˝, objašnjava Pero Ivanković, predsjednik Udruženja proizvođača piva HGK. Izravno i neizravno, pivarski je sektor stvorio 23.522 radna mjesta, što je 2% od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj u 2015.

Na svako radno mjesto u sektoru još 12 do 13 neizravno je stvoreno u ostatku gospodarstva. Izvoz i uvoz povećani su od ulaska u EU, no i dalje je izvoz veći. "U pitanju je sektor koji je ostvarivao rast i za vrijeme recesije te je produktivniji u odnosu na prosjek i kontinuirano povećava broj zaposlenih", poručuje Marina Tkalec, znanstvena suradnica EIZ-a. Izravno i neizravno, u sektoru je stvoreno 4,2 milijarde kuna PDV-a, što predstavlja 1,8% hrvatskog BDP-a, a sama pivarska industrija od toga je proizvela 862 milijuna kuna. Na svaku kunu koju sektor izravno stvori, stvori se još četiri neizravno u ostatku gospodarstva. Proizvođači piva su neizravno kroz distributere, pogotovo ugostitelje, u 2015. ostvarili oko 2,4 milijarde kuna PDV-a i zapošljavali više od 16 tisuća ljudi. 

Sektor proizvođača piva u 2015. uplatio je u državni proračun 639 milijuna kuna trošarina, a cjelokupni lanac dodane vrijednosti industrije piva u proračun je uplatio 2,8 milijardi kuna poreza, što je 1,9 posto ukupnih proračunskih prihoda. "Proizvodnja u 2016. u odnosu na 2012. rasla je za 61%, a pivo bilježi suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni koji je u 2016. iznosio 17 milijuna eura. Izvezli smo piva za 48,7 milijuna eura, što u strukturi izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda čini 2,8 posto. Pohvalno je i da pivovare koriste domaći slad kojeg je proizvedeno 62.000 tona, a 42.000 tona izvezeno je na tržište regije te na daleka tržišta poput Bliskog istoka", pohvalila se Božica Marković iz HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close