Pitanje zapošljavanja djece i supružnika u ZET-u izazvalo priličan skandal

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. srpanj 2015. u 14:49
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

ZET pritom tvrdi da se zapošljavanje provodi prema jasno definiranim kriterijima, a u postupku konkuriraju svi kandidati koji ispunjavaju zahtijevane uvjete pojedinog radnog mjesta.

Zagrebački električni tramvaj (ZET) ocijenio je u utorak neutemeljenom i vrlo nespretnom objavu Sindikata vozača i prometnih radnika koji se na svojim internetskim stranicama 'pohvalio' da su s upravom dogovorili da prednost pri zapošljavanju u ZET-u imaju djeca ili supružnici njihovih radnika, koju je ranije gradonačelnik Milan Bandić ocijenio "protuustavnim i protuzakonitim".

U reakciji na objavu ZET-ovog sindikata i medijske napise koji se odnose na zapošljavanje, podružnica ZET je priopćila da kao i Zagrebački holding u cijelosti posluje u skladu sa svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske i drugim važećim pravnim aktima te se u potpunosti ograđuje od konteksta bilo kakvog oblika nepotizma.

ZET pritom tvrdi da se zapošljavanje provodi prema jasno definiranim kriterijima, a u postupku konkuriraju svi kandidati koji ispunjavaju zahtijevane uvjete pojedinog radnog mjesta.

"Objavu Sindikata, prema kojoj je, navodno, postignut dogovor o prioritetima pri zapošljavanju, ocjenjujemo neutemeljenom i vrlo nespretnom interpretacijom s ciljem promidžbe same sindikalne organizacije, ipak, svjesni različitih pogodnosti koje proizlaze iz trenutnih ugovornih odredbi poslodavca s radnicima", priopćio je ZET.

Navodi pritom da su upravo s ciljem usklađivanja radničkih prava s aktualnim, ponajprije gospodarskim i socijalnim okolnostima, već započele aktivnosti koje prethode nadolazećem kolektivnom pregovaranju te daljnjoj racionalizaciji poslovanja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je u utorak "protuustavnim i protuzakonitim" potez Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a koji se na svojim internetskim stranicama 'pohvalio' da su s upravom podružnice dogovorili da prednost pri zapošljavanju u ZET-u imaju djeca ili supružnici njihovih radnika.

"Ja ne mogu vjerovati da je to napravljeno jer je to protuustavno i protuzakonito", odgovorio je Bandić na upit novinara u pauzi sjednice Gradske skupštine kad je doznao da je sindikat objavio dogovor o prednostima pri zapošljavanju.

"Ustavno je pravo svakoga da ravnopravno konkurira za svako mjesto i za posao. Ako su to napravili to je neozbiljno i neodgovorno. Ne može se to raditi. To je suludo i neodgovorno. Ne vjerujem da je to to", rekao je Bandić.

Članica Uprave Holdinga Danijela Franić dogovor nije željela prokomentirati dok "ne dobije potpunu informaciju".

Zato su za komentar bili raspoloženi šefovi zagrebačkog SDP-a i HDZ-a Davor Bernardić i Andrija Mikulić. Obojica drže, kao i Bandić, da se radi o dogovoru protivnom zakonima koji diskriminira sve ostale, osim rodbine ZET-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close