Pitanje eura je i pitanje ostanka Borisa Vujčića

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 12. siječanj 2017. u 14:33
Foto: Pixsell

Mandat sadašnjeg rukovodstva središnje banke traje do srpnja 2018.

Nije nikakva tajna da sadašnji guverner Boris Vujčić smatra kako Hrvatska treba sve učiniti da čim prije uvede euro, no zanimljivo je da mu se priklonio i premijer Andrej Plenković koji očekuje da će se u mandatu njegove vlade približiti ispunjavanju kriterija za članstvo u eurozoni.

Suglasnost premijera i guvernera zanimljivija je zbog konteksta i trenutka u kojemu je iskomunicirana nego zbog sadržaja. Otkako je Most dospio pod svjetla reflektora, središnja se banka vrlo često nalazi na političkom jelovniku. Nakon predzadnjih parlamentarnih izbora otvoreno se trgovalo guvernerskim mjestom, a kako se budu bližili rokovi u kojima treba donijeti odluku hoće li Boris Vujčić ostati na tom mjestu i u drugom mandatu, ili će ga zamijeniti netko drugi, te će se rasprave dodatno zaoštriti.

Mandat sadašnjeg rukovodstva središnje banke traje do srpnja 2018. godine tako da bi već do kraja ove godine trebalo presjeći ostaje li Vujčić ili će njegov prethodnik Željko Rohatinski zasad biti jedini guverner s dva mandata. Plenkovićev stav kako će njegova vlada sve učiniti da ispuni kriterije za članstvo u eurozoni mogao bi se tumačiti i kao podrška Borisu Vujčiću da ostane na čelu HNB-a, no sve je još u fazi nagađanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close