Pitanje dvojezičnosti imamo i u Španjolskoj, ali i u Bruxellesu

Autor: Agencija VLM , 08. travanj 2013. u 17:26
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Nadam se da će Vukovarci pronaći način da dođu do zajedničkog rješenja i da će prepoznati kako je pomirenje zapravo jedini izlaz za sve, rekao je Martinez.

Iako programom nigdje nije bila predviđena, ćirilica se nije mogla izbjeći ni na svečanosti završetka obnove pročelja zgrade Radničkog doma. Pri dolasku na svečanost predsjednika RH Ivu Josipovića dočekala je skupina od 30-ak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Oni su mu poručivali da ne dozvoli uvođenje ćirilice u Vukovar ali i da u gradu ima jeftinih hrvatskih kuća na prodaju kao i onih u kojima može uskoro biti otvoreno veleposlanstvo Republike Hrvatske. Na novinarski upit o prosvjedima protiv dvojezičnosti i najave uvođenja ćirilice u Vukovar progovorio je i potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez.

– To je kompliciran problem koji nije prisutan samo u Vukovaru nego i u svim područjima gdje ima različitih pisama ili dijalekata. Uostalom, taj problem postoji i u mojoj Španjolskoj kao i u samome Bruxellesu. Nadam se da će Vukovarci pronaći način da dođu do zajedničkog rješenja i da će prepoznati kako je pomirenje zapravo jedini izlaz za sve – rekao je Martinez.

Interesantno je i da su i predsjednik RH Josipović kao i predsjednik Sabora Josip Leko u svojim govorima spomenuli slične rečenice, ali s identičnom porukom. Naime, oni su govoreći o Vukovaru i budućnosti Radničkog doma rekli da je on namijenjen za korištenje svim Vukovarcima bez obzira na vjeru, nacionalnost, kako govore ili kako pišu što, po mnogima, još jednom samo dokazuje riješenost države da se provede Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Komentirajte prvi

New Report

Close