Pirotehničari počeli štrajk, traže kolektivni ugovor

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. lipanj 2013. u 14:56
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Odbacuju optužbe iz Udruge humanitarnog razminiranja da su u kolektivnim pregovorima tražili povećanje plaće za 25 posto za puni radni mjesec

Tristotinjak pirotehničara započelo je danas štrajk tražeći sklapanje novog Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost humanitarnog razminiranja.

Štrajkaju pirotehničari zaposleni u 27 privatnih tvrtki i državnom Mungos Razminiranju koji tvrde da stanje u humanitarnom razminiranju praktički nikada nije bilo gore nego sada, te optužuju HUP-ovu Udrugu humanitarnog razminiranja da kao predstavnik poslodavaca nije htjela ozbiljno pregovarati o novom KU-u.

Po riječima pirotehničara, njihove plaće i ostala prava posljednjih godina neprestano se smanjuju, tako da su danas došli u situaciju da za puna 22 radna dana provedena u minskom polju mogu zaraditi najviše 7.754 kune u neto iznosu. No, kako većina nema posla za 22 radna dana, obično znaju prosječno zaraditi između 5.000 i 6.000 kuna mjesečno.

Odbacuju optužbe iz Udruge humanitarnog razminiranja da su u kolektivnim pregovorima tražili povećanje plaće za 25 posto za puni radni mjesec i čak za 130 posto za neradni mjesec (kada vremenske prilike ili nedostatak sredstava onemogućuju izlazak na teren).

To je manipulacija poslodavaca jer se pozivaju na maksimalističke zahtjeve kakvi se uvijek postavljaju na početku pregovora. Tri sindikata koja su sudjelovala u pregovorima na kraju su postavila zahtjev da plaća za puni radni mjesec iznosi oko 8.900 kuna i od toga neće odustati, poručio je Tomislav Ledić iz Novog sindikata.

Pirotehničari su spremni štrajkati do ispunjenja zahtjeva te će iduće dane, dok god poslodavci odbijaju potpisati novi KU, provesti u šatoru na zagrebačkom Trgu Franje Tuđmana.

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš upozorio je na nedostatak financijskih sredstava, zbog čega ozbiljno kasni razminiranje Hrvatske koje bi trebalo biti gotovo do 2019. godine.

Ovim tempom Hrvatska će biti očišćena od mina tek 2032. godine, tvrdi Kiš dodajući kako je ove godine u tu svrhu izdvojeno 170 milijuna kuna, a trebalo je osigurati oko 300 milijuna kuna, pa bi sve tvrtke koje se bave razminiranjem imale dovoljno posla.

Komentirajte prvi

New Report

Close