Pinerua: Inovacije su presudne za jači privatni sektor

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2016. u 22:00
Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Pinerua/Miranda Cikotić/PIXSELL

Komercijalizacija istraživanja i inovacija podloga su za rast gospodarstva, poručuju iz Svjetske banke.

Inovacije, intenzivnije istraživanje i razvoj te snažnija suradnja između javnog i privatnog sektora važni su čimbenici koji utječu na jačanje gospodarskog rasta. Poručila je to direktorica Globalne prakse Svjetske banke za trgovinu i konkurentnost Cecile Fruman na jučerašnjem međunarodnom skupu posvećenom komercijalizaciji znanstvenih istraživanja u Splitu koju su organizirali Ministarstvo znanosti, Svjetska banka i Sveučilište u Splitu.

"Bez povezivanja znanosti i gospodarstva neće biti značajnijeg povećanja ulaganja u istraživanja", poručio je pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Krešo Zadro obećavši kako će Ministarstvo nastaviti pružati potporu procesu razvoja ureda za prijenos tehnologija i jačanju njihove održivosti. Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Pinerua izrazio je nadu da će ova radionica dodatno potaknuti inovacije i poduzetništvo.

"One su  ključni čimbenik izgradnje snažnijeg privatnog sektora i povećanja njegove produktivnosti i konkurentnosti", rekao je uz poruku podrške hrvatskoj Vladi, resornom ministarstvu te cjelokupnoj znanstvenoj zajednici u jačanju kapaciteta u području transfera tehnologija i komercijalizacije znanstvenih istraživanja i inovacija.  Rektor splitskog sveučilišta Šimun Anđelinović istaknuo je kako je održavanje ovakve strateške radionice važno i za afirmaciju Splita, a gradonačelnik Goran Kovačević da ovakvi događaji dokazuju da taj grad uz turistički ima iz svjetski znanstveni kapacitet. 

Komentirajte prvi

New Report

Close