Piculin amandman dobio dva milijuna eura za otoke

Autor: Darko Bičak , 12. ožujak 2017. u 22:00
Hrvatska ima 1244 otoka/Marko Lukunić/PIXSELL

Na otocima se želi promovirati korištenje lokalnih izvora za dobivanje čiste energije i omogućavanje autonomnosti.

Hrvatska kao zemlja s brojnim otocima imat će značajnu korist od EU projekta "Jačanje suradnje oko klimatske akacije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta" za kojeg je odobren proračun od dva milijuna eura.

 Kako se ističe u Uredu hrvatskog eurozastupnika Tonina Picule, upravo je on, kao potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zaduženog za otoke, predložio amandman kojim je odobren novac za projekt unutar Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, a koji će biti dodijeljen u naredne dvije godine. Hrvatska ima 1244 otoka, ili prema nekim podacima i dva više, od kojih je njih 66 naseljenih. Zastupnici Tonino Picula, Alfred Sant i Michela Giuffrida, koji su sudjelovali u izradi amandmana, ističu kako je cilj ovog projekta učiniti otoke predvodnicima u korištenju čiste energije i uzorima za sličnu praksu u čitavoj EU.

 "Krajnji cilj je pomoći otocima da za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije i tako postanu što autonomniji u opskrbi energijom", istaknuo je zastupnik Picula. Dodaje da će u okviru ove akcije biti uspostavljen Europski otočki energetski forum (European Energy Islands Forum). Preko njega će se pratiti napredovanje otoka, poticati umrežavanje, razmjenjivati iskustava i prenositi znanja na same otoke. Forum će biti osnovan tijekom otočne konferencije na Kreti nakon čega slijedi follow-up u Bruxellesu ili Bonnu u drugoj polovici 2017. 

Komentirajte prvi

New Report

Close