Picula: Stranka se može voditi i iz Bruxellesa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. rujan 2016. u 09:28
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Podsjetio je da je u Europski parlament dva puta izabran najvećim brojem preferencijalnih glasova te ocijenio kako ga ta potpora obvezuje.

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula potvrdio je u srijedu da se, ako postane predsjednik SDP-a, ne namjerava povući iz Europskog parlamenta te ocijenio kako se stranka može voditi i iz Bruxellesa.

"Stranka se može voditi iz Bruxellesa, može se voditi iz Zagreba, ali se ne može voditi samo iz Zagreba", kazao je Picula u razgovoru za RTL te najavio da će, postane li predsjednik SDP-a, zagovarati decentralizaciju stranke, kako bi županijske i gradske organizacije imale veći utjecaj.

"Mislim da SDP kao stranka koja se želi vratiti na vlast i promovirati svoje programe ne gubi ništa s predsjednikom koji je ujedno i zastupnik u Europskom parlamentu. On može s te pozicije itekako dobro doći razvoju politike SDP-a u Hrvatskoj, razviti kontakte koji će biti na korist SDP-u i Hrvatskoj", rekao je Picula.

Podsjetio je da je u Europski parlament dva puta izabran najvećim brojem preferencijalnih glasova te ocijenio kako ga ta potpora obvezuje.

"Mislim da je dužnost predsjednika stranke komplementarna s onim što radm u Europskom parlamentu i podsjećam da zbog političkih okolnosti još neko vrijeme nisam i ne mogu biti zastupnik u Saboru", dodao je.

Picula je naglasio kako je SDP bio i ostaje stranka lijeve, socijaldemokratske orjentacije i najuvjerljiviji zastupnik tih vrijednosti.

"Jednako tako, ne treba negirati i sakrivati pogled pred slabostima kojih je SDP doista pun. To je razlog zašto sam istaknuo kandidaturu za predsjednika stranke. Moja je motivacija dvostruka. Prije svega kao građanin želim u političkoj utakmici snažnu, modernu, socijaldemokratsku stranku europske provenijencije. Drugo, želim da moja stranka doista predvodi demokratske procese i potiče razvoj Hrvatske. Smatram da sam zreo za takvu funkciju, imam iskustva i želio bih vratiti SDP-u i svima koji ga podržavaju jedan dio onoga što je SDP dao meni", poručio je Picula.

Uvjeren je da SDP mora redefinirati niz vlastitih političkih pozicija i zastupati građane izložene posljedicama prekarijata. "Vrijeme proleterijata je dobrim dijelom prošlo, ovo je vrijeme tzv. prekarijata, kada ljudi ostaju bez posla ili su nesigurni u vlastiti posao, neovisno jesu li privatnici ili rade u državnom sektoru i tu SDP prije svega mora postati politički amblem i zaštita tih ljudi", ocijenio je Picula.

Dodao je da SDP treba otvoriti put unutarstranačke demokratizacije i pozvati na dijalog sve koji mu mogu pomoći u afirmaciji novih politika.

Picula se raduje sučeljavanju s drugim kandidatima, a usporedbe s Ivicom Račanom, pa i ona da je jednako neodlučan, mu ne smetaju. "Ja ću se vjerojatno naslušati svega i svačega u ovoj kampanji, jer moja kandidatura i mogućnost da budem izabran nekima neće biti po volji. Što se tiče usporedbe s Račanom, ona mi laska. Ivica Račan je u mom životu odigrao veliku ulogu", kazao je Picula.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Jes Aj ken. Ja mogu sve.

ovaj pikula bi se u dvije rupe utjerao

Ne, to ne ide paralelno. Ako mu je plaća koju prima za funkciju europarlamentarca preča, onda mu je bolje da odustane od kandidature. Već je krenuo pogrešno. Ovim šalje potpuno loš signal i ovo ne može biti primjer drugima.

New Report

Close