Rajićev PharmaS ima lijek za probavu s kojim izlazi na tržište bezreceptnih proizvoda

Autor: Marija Crnjak , 04. prosinac 2013. u 17:31
Luka Rajić (Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL)

Radi se o inovativnom proizvodu koji je razvijen u Pharmasovoj tvornici u Popovači, a u njegov je razvoj tvrtka do sada uložila pet milijuna kuna.

Farmaceutska kompanija Luke Rajića Pharmas u srijedu je predstavila PROBalans, svoj prvi proizvod s kojim tvrtka ulazi na tržište bezreceptnih proizvoda, s ambicioznim ciljem proboja na tržišta i izvan regije. Radi se o inovativnom proizvodu koji je razvijen u Pharmasovoj tvornici u Popovači, a u njegov je razvoj tvrtka do sada uložila pet milijuna kuna.

U Pharmasu u kratkoročnom razdoblju najavljuju nove vlastite, ali i OTC (over the countere) proizvode drugih kompanija koje još ne posluju u Europi. Novi iskorak tvrtke jučer su u zagrebačkom hotelu DoubleTree Hilton predstavili Jerko Jakšić, predsjednik uprave Pharmasa te Tomislav Maričević, direktor Consumer Healthcare (CHC) divizije.   "I dalje nastavljamo s temeljnim djelom našeg poslovanja s lijekovima na recept, iako je taj segment znatno više opterećen okolnostima na tržištu, uključujući i pritisak na cijene. Iako će u 2014. godini tako i dalje većinu Pharmasovih proizvoda predstavljati lijekovi na recept, u srednjoročnom razdoblju broj bezreceptnih proizvoda značajno će se povećati. Kad je u piatnju PROBalans, svjesni smo da s ovim proizvodom imamo prostor za širenje izvan regije, za što također imamo kapacitete u pogonima u Popovači. Također, u okviru CHC divizije Pharmas nećemo razvijati samo svoje proizvode, već ćemo ubuduće plasirati niz OTC proizvoda, odnosno bezreceptnih lijekova kao i medicinskih proizvoda drugih farmaceutskih kompanija od kojih neke ne posluju u ovom dijelu Europe ili čak u Europi, a posjeduju iznimno kvalitetne i inovativne proizvode", kazao je Jakšić.

 

5milijuna

kuna uloženo je u razvoj novog proizvoda PROBalans

Predsjednik uprave pojasnio je da je tvrka inicijalna sredstva uložila u opremanje razvojno-analitičkog laboratorija, pogona za proizvodnju dodataka prehrani te u razvoj prvog proizvoda.Tomislav Maričević otkriva da su farmaceutske kompanije prije 20 godina prodavale svoje divizije OTC-a jer im se znatno više isplatilo ulagati u lijekove na recept, no tržišne okolnosti su se sad okrenule u korist OTC-a, što Pharmas kani iskoristiti."PROBalans ćemo izvoziti, a prva zemlja koja je u planu je Srbija, nakon čega idemo dalje na istok. Paralelno radimo na novim proizvodima, jedan proizvod je dovršen i trebao bi na tržištu biti u proljeće sljedeće godine, a još dva su u završnoj fazi razvoja. Pritom nam je cilj održati inovativnost tijekom cijelog procesa", istaknuo je Maričević.Inače, na tržištu ne postoji proizvod istog sastava i djelovanja kao PROBalans, koji je namijenjen vraćanju ravnoteže u probavu, te je proizvod trenutno u postupku patentne zaštite, pojasnili su Pharmasu koji u idućoj godini u proizvod planira uložiti dodatnih desetak milijuna kuna. Inače, u najmlađu farmaceutsku kompaniju koja posluje u sastavu Lura grupe, u četiri godine uloženo je 400 milijuna kuna. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sumnjam da je zadovoljan sa profitabilnosti…početnu Upravu je smijenio a ulaganja su ogromna. Ulaze ogroman novac i u logistiku RALU. Još kad tome pribrojis skupi razvod te tvornicu čokolade nije baš da mu je previše ostalo od prodaje Dukata..potrošio je sigurno više od pola dobivenog.

eto, to bi trebala biti potpuno privatna tvrtka, no u svim pričama nikad ni riječi o uspjehu, profitabilnosti.

razvoj novih proizvoda, ulaganja itd. itd. a nema onog najvažnijeg – kakav je poslovni uspjeh sada, kakav se očekuje u budućnosti – koliko love, koji je povrat na uloženi kapital

Da bi čitateljima bilo jasnije – paralela je LINEX kaps. / pardon ,
bolji je od Linex.-a..a upitajte svog ljekarnika..zašto…..je bolji, osim
što je jeftiniji….?

New Report

Close