Peugeot vraća Auto Maksimir među servisere

Autor: Marija Crnjak , 22. srpanj 2014. u 22:00
Privremena mjera vrijedi pola godine/S. Strukić/24SATA

Utvrdit će je li Peugeot zlorabio vladajući položaj na tržištu popravaka automobila.

Peugeot Hrvatska morat će vratiti Auto Maksimir na popis ovlaštenih servisera iz koje su isključeni potkraj prošle godine, naredila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), koja je na inicijativu tvrtke Auto Maksimir pokrenula postupak protiv poduzetnika Peugeota Hrvatska.

Kako stoji u objavi AZTN-a, u postupku treba utvrditi je li Peugeot zlouporabio vladajući položaj na tržištu pružanja usluga popravaka i održavanja te prodaje rezervnih dijelova za vozila marke Peugeot na području Hrvatske. "Agencija će utvrditi jesu li uvjeti za ulazak u mrežu ovlaštenih servisera bili transparentni i unaprijed poznati svim poduzetnicima koji ispunjavaju kvalitativne uvjete i konkuriraju za ulazak u mrežu ovlaštenih servisera. Također, utvrdit će se je li Peugeot Hrvatska svojim postupanjem pojedinim poduzetnicima neopravdano onemogućio slobodan pristup mjerodavnom tržištu, te i na taj način s različitim poduzetnicima primijenio nejednake uvjete na istovrsne poslove", objašnjavaju u Agenciji.

Agencija je u sklopu postupka donijela i privremenu mjeru kojom je Peugeotu Hrvatska naložila da Auto Maksimir vrati u mrežu ovlaštenih servisera. Ocijenjeno je, naime, da njegovim isključivanjem iz mreže postoji opasnost od nepopravljive štete za tržišno natjecanje, ali i za potrošače, jer je riječ o poduzetniku koji je dugogodišnji serviser vozila marke Peugeot. Privremena mjera trajat će šest mjeseci. Agencija pri pokretanju postupka ne mora imati dokaze o povredi propisa o tržišnom natjecanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close