Petrović postavljen da uvede red u upravljanje Inom

Autor: Marija Brnić , 01. studeni 2012. u 22:01
Mol najnovije događaje ne želi komentirati

Većina upućenih smatra da je za povratak vlasničke kontrole nad Inom ‘odavno prošao vlak’ i da država za takvo rješenje nema snage.

U Banskim dvorima konačno su se počeli baviti pitanjem Ine. Kao prvi korak Vlada je u srijedu Ininoj skupštini predložila zamjenu za sadašnje nadzornike Davora Šterna, Gordane Sekulić i Damira Vanđelića. Za predsjednika Nadzornog odbora Ine Vlada predlaže Sinišu Petrovića, profesora zagrebačkoga pravnog fakulteta i savjetnika predsjednika Vlade RH, a članovi bi bili poslovni konzultant s dugogodišnjim menadžerskim iskustvom Željko Perić te Mladen Proštenik, nekadašnji Inin direktor zadužen za sektor strateškog razvoja i istraživanja, sada u mirovini.

Narušeni odnosi

Prvotni plan Kukuriku vlade bio je u Nadzorni odbor Ine promptno gurnuti članove Vlade, ministre Radimira Čačića i Slavka Linića, te potom otvoriti pitanje odnosa s mađarskim Molom, no zbog pritiska iz Bruxellesa ipak se odustalo od toga koncepta. U međuvremenu su se odnosi između Vladina dvojca počeli narušavati, pa i kada je riječ o Ini. Pojednostavljeno, Čačić je sklon prodaji 19-postotnog paketa Ininih dionica Molu, čemu se Linić vrlo otvoreno protivi. "O tome će odlučivati Vlada, a ja ću uvijek biti protiv jer Mol je strateški partner koji nije ulagao i investirao", jasan je Linić, koji uvjerava i da takva inicijativa ne postoji u Vladi. No iz redova druge strane u neslužbenim razgovorima argumentiraju moguću prodaju dionica zbog obveza koje državi proizlaze još iz Zakona o privatizaciji Ine iz 2002. godine, a prema kojemu Hrvatska do ulaska u članstvo Europske unije mora prodati svoje dionice, točnije zadržati tek kontrolni paket koji će nakon ulaska u Europsku uniju prodati po posebnim propisima. Država u svojem portfelju ima 44 posto dionica pa bi prodajom 19 posto zadržala 25 posto. Budući da taj zakon nije mijenjan niti zasad ima inicijative u tom smjeru, iz Čačićevih se redova čuju tumačenja kako u pregovorima s Molom Vlada treba zauzeti što bolje pozicije, posebice u očekivanju skore presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu, kojem se sudi i zbog primanja mita od Mola za dobivanje upravljačkih prava bez većinskog vlasništva. Ta se presuda drži i ključnim trenutkom za početak razgovora s Molom o odnosima u Ini.

Bliski SDP-u

Dobri poznavatelji prilika u Ini podijeljeni su u procjenama koji od ministarskih modela za Inu će na kraju i prevladati. Nije neprimijećeno ostalo imenovanje Petrovića na čelo Nadzornoga odbora. Kao stručnjak za pravo vjeruje se da će Petrović pokrenuti konačno prelamanje svih dvojbi o zakonitostima postojećeg sustava upravljanja Inom. Osim toga, stranački gledano, većinu novih nadzornika smatra se bliskima SDP-u. Većina upućenih smatra da je za povratak vlasničke kontrole nad Inom "odavno prošao vlak" i da država za takvo rješenje nema snage. Dio je sklon i sve širem uvjerenju da Mol već posjeduje većinski paket preko skrbničkih računa, a u uvjetima kada kroz postojeći dioničarski ugovor ima i upravljačka prava i u situaciji kada Inina dionica na tržištu ima visoku vrijednost, nisu odveć uvjereni da bi Mol u ovom trenutku bio zainteresiran za 19 posto novih dionica. Iz samog Mola sve najnovije događaje, pa ni po ovoj osnovi, ne žele komentirati. No sve jače napetosti potvrđuju samo jedno: da se sjedanje za stol s Molom više ne može odgađati te da se i država treba konačno jasno odrediti što zapravo želi s Inom.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

To su g.luposti da Hrvati nemaju novaca i snage.
Meni je stvarno dosta ove depresije, defetizma i podaničke spike.

Ovak.

Mi se napokon moramo odlučiti da li mi želimo Hrvatsku državu ili ne.
Neka mi onda Hrvatska Vlada eksplicitno odgovori, da li se ona misli boriti za Hrvate i Hrvatske interese.

Ako ne želi, bilo bi u redu da mi kaže, jer onda se pakiram i odlazim.

Ne želim živjeti u ovakvoj Državi jer to nije Hrvatska za koji su dečki dali svoje živote, to nije zemlja Trpimira, Tomislava, Zvonimira, Krešimira,Zrinskih i Frankopana, Matije Gupca, Jelačića, Mažuranića, Radića,Hrvatskih partizana jedinih antifašista u porobljenoj Europi, Tuđmana….. i svih onih malih ljudi koji su ginuli za ideju Hrvatske države.

Ako želimo, onda trebamo uzeti sudbinu u svoje ruke, jer imati svoju Državu znači da treba preuzeti i odgovornost.

Ja ću Vam napisati kako prodati 19% INE i kome, ali to ništa ne znači ako će te pustiti da Mađarska Uprava uništi INU.

S poštovanjem,

razočarani Hrvat na odlasku

New Report

Close