Petrov ubacio u petu: pogurao 30-ak strateških projekata

Autor: Marija Brnić , 29. rujan 2016. u 13:51
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Na listu strateških projekata ušla dva privatna projekta: autokamp Punta Nova na Pagu i Maistrin hotel Park u Rovinju.

Listu strateških projekata u Hrvatskoj, koja postoji već četvrtu godinu s ciljem skraćivanja procedura za državi najvažnija ulaganja, tehnička Vlada Tihomira Oreškovića upotpunila je s još dva, i to prvi put privatna projekta. Brže probijanje kroz administrativne zapreke dobili su projekt autokampa Punta Nova na otoku Pagu i gradnja hotela Park u Rovinju.

Taj status dosad su uspjela dobiti tek četiri projekta javnog sektora; HEP-ovo ulaganje u rekonstrukciju TE Plomin, gradnja kontejnerskog terminala u Luci Rijeka, regionalnog centra gospodarenja otpadom Piškornica te gradnja LNG terminala, za čiju je realizaciju nedavno, zbog odluke da se gradi plutajući terminal, Vlada dala požurnicu. Ideja liste strateških ulaganja nastala je za mandata prošle Vlade, no od 2013. do kraja prošle godine entuzijazam za projekte je nestao, čak i unatoč velikom broju projekata koje su i javni i privatni sektori nominirali. Povjerenstvo za odabir strateških projekata, koje je tada vodio potpredsjednik Vlade Branko Grčić, rijetko se sastajalo, a posljednjih devet mjeseci prije promjene u Banskim dvorima nije održalo nijednu sjednicu. No, projekt bivše Vlade prepoznao je i oživio Grčićev nasljednik, potpredsjednik Vlade i predsjednik Povjerenstva Božo Petrov.

Naši sugovornici iz državnih institucija koje su obuhvaćene ovim projektom kažu kako je u pet mjeseci Petrov održao 15 sjednica Povjerenstva, na kojima su se analizirali projekti koji su na razmatranje za uvrštenje čekali i više godina. Petrov je na  jučerašnjoj sjednici  zahvalio ministrima koji su sudjelovali u radu Povjerenstva, kazavši kako je ono bilo "jedno pravo operativno tijelo, koje je u usporedbi s prethodnim godinama za ne prepoznati". Njega je, pak, pohvalio kao zaslužnog za povijesne odluke o investiranju u svojemu sektoru ministar turizma Anton Kliman.Koliko je poznato iz materijala kod primopredaje vlasti, Milanovićeva Vlada uz četiri  projekta kojima je odobrila status strateških ostavila još 71 nominiran, od kojih je Grčićevo Povjerenstvo zeleno svjetlo dalo za njih 12.

Trenutačno je među projektima koji su dobili odobrenje Povjerenstva njih 30-ak. Novom dvojcu na listi strateških projekata poseban status koji im daje Vlada omogućit će ubrzanje dobivanja dozvola u točno utvrđenim područjima i rokovima. Autokamp Punta Nova investicija je vrijedna 139 milijuna kuna tvrtke Nova Camping. Plan je da bude u najvišoj kategoriji pet zvjezdica, ima 500 kamp parcela i 85 kamp mjesta, 250 mobilnih kućica smještajnog kapaciteta 2200 osoba. Investicija predviđa zapošljavanje 20 stalnih i 145 sezonskih radnika.

Uvrštenjem na listu strateških država će pomoći ulagaču pri rješavanju statusa postojeće nerazvrstane pristupne ceste, u postupku parcelacije dviju katastarskih čestica u općini Povljana i rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom.Hotel Park 5* investicija je rovinjske Maistre teška 539 milijuna kuna. Obuhvaća zamjenu postojećeg hotela Park 3* novim luksuznim objektom tipa Yacht harbour hotela, koji će raditi cijele godine sa 190 ekskluzivnih soba i 20 apartmana. Investicijom bi trebalo biti otvoreno 85 novih radnih mjesta. Maistri će, među ostalim, država pomoći i neposrednom prodajom nekretnine po tržišnoj cijeni, no detalji o kojoj nekretnini je riječ ne navode se u odluci Vlade. 

U EU traže ulagače za elektranu i hidrodrom

Vlada je na stolu jučer imala i prvo izviješće o provedbi tzv. Junckerovog plana u RH. Dosad koristi uživamo od dva projekta u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU). Prvi je podjela rizika za srednje kapitalizirana društva, kojim se pokriva do 50 posto kreditnog rizika povezanog s portfeljem postojećih kredita poduzećima u bilanci HBOR-a. Garancijski sporazum HBOR-a i EIB-a o suradnji na tom modelu još se priprema i trebao bi biti potpisan do konca 2016. Isti su partneri, EIB i HBOR, za drugi projekt InnovFin nedavno sklopili ugovor kojim će u iduće dvije godine inovativnim tvrtkama davati jamstva za zajmove. Novost je i uspostava Europskog portala projekta ulaganja (EPPU), web platforme Europske komisije kojom se povezuju projekti i potencijalni investitori. Projekte nominiraju sami nositelji, a od dosad prijavljenih 100 na Hrvatsku se odnose dva projekta, i to oba u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Male tvrtke MCC Ekskluzivne nekretnine i Vrdovo RHE jdoo traže ulagača u milijardu eura vrijedan projekt reverzibilne Hidroelektrane Vrdovo, dok drugi prijedlog dolazi od grčke tvrtke Greek Water Airports, koja u mrežu hidrodroma želi uključiti i neka od dalmatinskih područja. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

Božo, ne ubacuj u petu, zadnji je Drivo vozio u petoj, a znamo kako je to završilo


PoAskuBidu,
bit ce da se prije smije da ima takvih kao ti, koji misle da su lopovi oni drugi a ne moji.


Ti bi bio jedan od onih koji bi tvrdili da je Zemlja ravna ploča 1567.

PoAskuBidu,
bit ce da se prije smije da ima takvih kao ti, koji misle da su lopovi oni drugi a ne moji.


Zasto gurati privatne projekte?

Jer poduzetnici hrane uhljebe koji su većina!

New Report

Close