Uvjet pod kojim će mirovinci pristati na dokapitalizaciju Petrokemije

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 22. travanj 2014. u 11:43
Za Petrokemiju se traži strateški partner/Boris Šćitar/VL/PIXSELL

Vlada traži od Ine da se cijena plina smanji za trošak transporta koji bi Ina imala da plin izvozi.

Zbog sukoba vezanih za prodaju plina u skladištu Okoli, zaustavljeni razgovori Hrvatske vlade i Ine oko smanjenja cijene po kojoj Inina tvrtka kćer Prirodni plin kutinskoj Petrokemiji prodaje tu, za prozvodnju gnojiva, osnovnu sirovinu.

Niža cijena plina uvjet je pod kojim će mirovinski fondovi pristati na dokapitalizaciju Petrokemije, potrebnoj nakon što su svi strateški partneri odustali od ulaska u tu kutinsku kompaniju. Skupština, na kojoj bi se trebala predložiti dokapitalizacije je za mjesec dana, a povećanje kapitala bi se moralo dogoditi u lipnju, kada na naplatu dolaze već prolongirani krediti banaka. U suprotnom će Petrokemija morati u stečaj, kaže nam sugovornik blizak tvrtki. Razgovori oko moguće promjene ugovora nisu dva tjedna održani, no, interes da se dogovor postigne trebao bi biti obostran.

 

15posto

niža je cijena plina na spot tržištu od cijene koju Petrokemija temeljem dugoročnog ugovora plaća Ini

Naime, pristankom na manju cijenu i nastavkom ugovora s Petrokemijom, jer postojeći istječe krajem ove godine, Ina bi imala sigurnog kupca plina kroz cijelu godinu. Odluči li se ipak to ne učinit, onda bi Ina trebala izvoziti taj plin, prodavati ga po nižim cijenama uz trošak cijene transporta. Država zato traži da upravo za cijenu troška transporta, kojeg pri isporuci plina Petrokemiji nema, Ina smanji cijenu plina Petrokemiji. Inu proizvodnja plina košta oko 60 lipa, a Petrokemiji je prodaje za oko 2,5 kune po kubiku, dok je ta cijena na spot tržištu manja za oko 15 posto. Inače, Ina je ponudila Ministarstvu gospodarstva da Petrokemija otkupi plin iz skladišta Okoli, kojeg se ionako moraju riješiti, no, iako bi to bilo dobro za kutinsku tvrtku, ipak zbog regulative država to nije mogla učiniti.

Naime, pravo na otkup imaju postojeći zakupci skladišta. A da se upustila u brzu promjenu regulative, država bi mogla imati problema s EK.  Što se tiče drugog uvjeta za dokapitalizaciju – smanjenje zaposlenih, prijedlog prema radnicima oko uvjeta odlaska već je ponuđen i situacija bi mogla biti poznata već do kraja mjeseca. Kako je već objavljeno, Uprava Petrokemije namjerava smanjiti operativne troškove za 30-tak posto, a najveći dio tih ušteda trebao bi biti postignut povećanjem efikasnosti rada, odnosno smanjenjem broja zaposlenih i njihovih primanja. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

kod mene cijena plina preko 4 kune po kubiku. Kažu stanovništvu je cijena plina prejeftina bla bla Šta je jeftino u 4 kune po kubiku? Koliko bi oni da bude, 44?

Ako je cijena 0,60 lipa zašto se onda stanovništvo tako guli,da nije PTKM ne bi ni znali koliko nas deru?

To morate pitati Vladu. Naime, do sada je cijenu za stanovništvo određivala Vlada.

Radi se o socijalnoj politici, navodno.

Što je potpuno pogrešno. Socijalnu politiku ne možete voditi preko cijene plina.

Na području Slavonije plin je uglavnom poskupio – u Osijeku, umjesto sadašnje ukupne krajnje cijene plina od 2,80 kuna, nova se cijena penje na 2,86 kuna po kubiku (bez PDV-a). Odnosno nova cijena je 0,3087 kuna po kilovatsatu kao službenoj mjernoj jedinici
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CE4QFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.glas-slavonije.hr%2F221973%2F1%2FSkuplji-kubik-plina-ali-se-snizava-fiksna-naknada&ei=a0dWU_aSBYXEsga62IDACg&usg=AFQjCNGUGUeGQ4TfYKe-zON01HmeC3yOog&bvm=bv.65177938,d.Yms&cad=rja
Ako je cijena 0,60 lipa zašto se onda stanovništvo tako guli,da nije PTKM ne bi ni znali koliko nas deru?

Inu proizvodnja plina košta oko 60 lipa, a Petrokemiji je prodaje za oko 2,5 kune po kubiku, dok je ta cijena na spot tržištu manja za oko 15 posto.

otkuda Vam ovaj podatak?
Da li ste sigurni da je točan.

Pa samo troškovi radne snage, ulaganje u nove bušotine, istraživanje, plaćanje koncesija Hrvatskoj…, vađenje, transport do krajnjeg kupca

Volio bi da mi netko kaže kako su došle do te cijene.

Kolika je cijena Ruskog plina onda?

New Report

Close