Petrokemija: Umjetna gnojiva neće poskupjeti 44 nego samo 19 posto

Autor: Božica Babić , 12. veljača 2008. u 06:30

Polančec je upozorio da neke tvrtke izvoze velike količine gnojiva pa se razmišlja o uvođenju izvoznih carini

Cijene umjetnih gnojiva Petrokemije neće se u prosjeku povisiti za 44 posto, kako je ta kompanija izvijestila javnost uoči vikenda, nego samo 19 posto. Rezanje cijene rezultat je dogovora jučer u Vladi, između potpredsjednika Damira Polančeca, ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidara Pankretića i Borisa Mesarića, predsjednika uprave kutinske tvornice gnojiva. Tako će, prema jučer utvrđenom dogovoru, cijena uree porasti 16 a ne 20 posto, kako je u petak najavljeno, gnojivo KAN poskupjet će 13 posto (Petrokemija tražila 15%), dok će nova cijena NPK, ovisno o strukturi, imati raspon rasta 20 do 40 posto, a ne 54-78 posto što je bio zahtjev Petrokemije.

Pozitivan trag
Polančec potvrđuje da je novi cjenik “kompromisno rješenje i da taj kompromis Petrokemiju definitivno ne stavlja u sjajan položaj na tržištu”. Međutim, ocjenjuje Polančec, dogovor omogućuje kontrolu inputa za proizvođače u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Posebno je bitan za ratare, smatra Polančec te izražava nadu da će nove, manje cijene gnojiva ostaviti pozitivan trag. Smanjit će rast cijena za hranu iz ovogodišnjeg uroda do čega bi, uvjeren je, nesporno došlo da se nije postigao kompromis. I resorni ministar Pankretić očekuje da jučer dogovoreno ‘prepolovljeno’ povećanje cijena umjetnih gnojiva iz Petrokemije tijekom ovogodišnje sezone neće prouzročiti veća poskupljenja unutar lanca poljoprivredno-prehrambene proizvodnje. Rast cijena plina na svjetskom tržištu, kao i moguće nove cijene plina za velike potrošače u Hrvatskoj u sadašnjem razdoblju nisu primaran razlog za skuplje gnojivo, ocjenjuju predstavnici Vlade te napominju kako će do određenog porasta cijena plina za velike potrošače u Hrvatskoj uskoro ipak morati doći. Međutim, potvrdili su da se konstatacija takve naravi ne može vezati uz visinu ulaznih troškova osnovnih sirovina za proizvodnju gnojiva koje su u međuvremenu na svjetskom tržištu porasle drastično, u rasponu od čak 167-420 posto. Petrokemija će do daljnjega pokušati izvući maksimum iz svojih unutarnjih rezervi, izvijestio je Polančec. Koliko bi dugo moglo trajati ‘crpljenje rezervi’, o toj dimenziji problema jučer nitko od uključenih u pregovore nije bio pripravan komunicirati. Ipak, predstavnici Vlade, većinskog vlasnika Petrokemije, očitovali su se da su “ponovne korekcije cijena umjetnih goriva moguće”. Trenutak za takvu odluku izravno je ovisan o daljnjim trendovima na svjetskom tržištu, o cijenama ulaznih sirovina: fosfata, sumpora i kalijeva klorida. Nastave li te cijene strjelovit skok, kakav su imale do sada, poskupljenje gnojiva bit će neminovno, najavili su.

Relativno najjeftinije
Premda je pristao na kompromisni cjenik, Boris Mesarić, predsjednik uprave Petrokemije, upozorio je da cijene sirovina ne posustaju, i dalje bilježe trend rasta. Ustvrdio je kako se ni s jednim dobavljačem sirovina ne može dogovariti cijena za razdoblje duže od jednog kvartala. Prvi čovjek kutinske tvornice gnojiva iskazao je punu kooperativnost, pripravan je sljedećih tjedana s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede promptno pratiti što će se događati na tržištu osnovnih sirovina. Mesarić nije krio da je kompromisni cjenik “za Petrokemiju težak dogovor jer otvara prostor za veliki gubitak u poslovanju”. Podsjetio je kako su “kalkulacije ionako bile napregnute”. No tvrtka će ipak pokušati realizirati postignuti dogovor intenzivno se okrećući unutarnjim rezervama, ali i tržištima gdje je eventualno moguće postići prihvatljivije cijene, naglasio je Mesarić. “S dogovorenim porastom cijena Hrvatska u usporedbi s regijom još osigurava relativno najjeftinija umjetna gnojiva, posebice NPK gnojivo”, podsjetio je Polančec upozorivši na potrebu jačeg nadzora tržišta jer “pojedine tvrtke i fizičke osobe kupuju veće količine NPK gnojiva u Petrokemiji i zatim ga izvoze na susjedna tržišta”. Stoga, otkrio je Polančec, Vlada razmišlja o uvođenju izvoznih carina na umjetna gnojiva.

Seljački savez: Prijeti lančano poskupljenje

ZAGREB Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Marijan Šinko nedopustivim je ocijenio poskupljenje umjetnih gnojiva od čak 40 posto koje je najavila kutinska Petrokemija. “Čak da je stanje na tržištu idealno, seljaci to ne bi mogli izdržati”, rekao je Šinko na konferenciji za novinare. Čelnici toga županijskog saveza vjeruju kako će Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ipak spriječiti poskupljenje, no ne dogodi li se to, proljetna je sjetva upitna jer će izazvati lančana poskupljenja sjemenske robe, zaštitnih sredstava i ostaloga. Čelnici Saveza upozorili su kako je umjetno gnojivo poskupjelo u posljednjih godinu dana sa 250 na 300 kuna, a naglasili su i kako je znakovito da se gotovo nigdje ne može kupiti, dok stižu informacije kako se umjetno gnojivo izvozi. Seljaci traže da Petrokemija obrazloži takvu najavu poskupljenja u vrijeme kad cijena plina nije promijenjena.
(H)

Komentirajte prvi

New Report

Close