Petrokemija poskupljuje umjetno gnojivo za 39,8%

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2008. u 06:30

Seljaci će manje gnojiti, a to će dati manje prinose i zdraviju hranu, kaže A. Laslo

Zbog najnovijeg poskupljenja umjetnih gnojiva od strane Petrokemije seljaci će nedvojbeno sve manje gnojiti oranice, a to će dovesti do manjih prinosa, ali i zdravije hrane, tim je riječima najavu kutinske tvrtke o novom povećanju cijena gnojiva od 1. srpnja za prosječnih 39,8 posto u ponedjeljak za Poslovni dnevnik prokomentirao Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje. Pojedinačne nove prodajne cijene mineralnih gnojiva iznosit će: za Ureu 15 posto, KAN 12 posto i NPK prosječno 48 posto. S tim cjenikom, kažu u Petrokemiji, njihova gnojiva i dalje ostaju bitno jeftinija od cijena na regionalnom tržištu. Što o najnovijem poskupljenju gnojiva misle u Ministarstvu poljoprivrede, jučer nije bilo moguće doznati.

Cijene na svjetskom tržištu
Novi cjenik za Lasla nije iznenađenje. Kaže da već nekoliko tjedana nije bilo moguće kupiti ni kilogram gnojiva što je bio najbolji znak da Petrokemija sprema poskupljenje. “Petrokemija je državna tvrtka i nemoguće je da cijenu utvrđuje bez znanja vlasnika, Vlade”, dodaje Laslo te rezignirano ističe kako su farmeri nezadovoljni, no “pritisak više ne vrijedi raditi, uzaludno je”. Smanjit će potrošnju, zaključuje i navodi kako očekuje da će, s obzirom na dosadašnji, ovogodišnji val poskupljenja iz Petrokemije do kraja 2008. visokokvalitetna gnojiva dosegnuti cijenu od 1000 eura za tonu. Petrokemija je ovogodišnje prvo dizanje cijena odradila u veljači, no najavljenih 44 posto pod naknadnom “direktivom” Vlade spustila je na 19 posto. Drugo poskupljenje htjela je provesti sa 23,9 posto tijekom travnja, ali je i taj iznos smanjen na 18 posto. Već polovicom svibnja najavljeno je i treće poskupljenje bez spominjanja postotka. Taj dio posla odrađen je u ponedjeljak kada je kutinska tvrtka izvijestila da će cijene u prosjeku podići za gotovo 40 posto. Objašnjavajući razloge takva postupanja u Petrokemiji ističu da su kod ugovaranja isporuke sirovina za proizvodnju mineralnih gnojiva za treće tromjesečje 2008. bili suočeni s neviđenim divljanjem cijena na svjetskom tržištu koje se više ne iskazuju u postotcima nego se iskazuje množenjem koeficijentima od 3 do čak 11 puta. Takav rast cijena sirovina, ističu, nije zabilježen u 40 godina proizvodnje mineralnih gnojiva u Kutini i u ulaznim troškovima on već poprima obilježja hiperinflacije. Osim cjenovnog šoka na sirovinama, podsjećaju u Petrokemiji, upravo se nalaze i pred potpisivanjem ugovora za plin s Inom. Naime, po novom dogovoru cijenu plina svaka tri mjeseca određivat će formula za izračun. Napominju, prirodni plin formira cijenu na bazi kretanja svjetskih cijena loživog ulja, koje su također u snažnom rastu, a uza sve to tvrtka je suočena i s povećanje cijene električne energije od HEP-a. Sve su to razlozi koji upućuju da je povećanje cijena gnojiva opet neizbježno, ističu.

Ulazne sirovine
Petrokemija je potpuno otvorena udarima svjetskog tržišta, upozoravaju, i samo kratkoročno može odolijevati pritisku rasta cijena ulaznih sirovina na teret rezervi unutar tvrtke. Uvažavajući svu složenost tržišnih problema prisiljeni su, kažu, zbog ekonomske logike i zakonske obveze da tvrtka posluje bez gubitka poskupjeti asortiman kako bi mogli osigurali opstojnost i novi razvoj tvrtke kroz ulaganja u ekologiju i modernizaciju. Osim toga, podsjećaju u Petrokemiji, trend rasta cijena sirovina prati i rast cijena mineralnih gnojiva na svjetskom i regionalnom tržištu što je također bio jedan od kriterija kojim su se vodili pri definiranju razine cijena u trećem tromjesečju 2008. godine. S osnova povećanja svih osnovnih sirovina i materijala koji sudjeluju u proizvodnji gnojiva, naglašavaju, rast cijena trebao je biti i veći. Do zaključenje ovog broja Poslovnog dnevnika nismo saznali mišljenje ministra poljoprivrede Božidara Pankretića.

Zakon o zemljištu bez limita od 300 ha

Zakon o poljoprivrednom zemljištu Vlada je usvojila u ponedjeljak ne čekajući prethodno mišljenje GSV-a. U usvojenom tekstu zakona nema odredbe da je 300 hektara maksimum koliko može posjedovati jedna osoba ili tvrtka. Protiv tog ograničenja bili su potiho veliki poljoprivredni proizvođači poput Agrokora, no još do prošlog tjedna ministar poljoprivrede Božidar Pankretić branio je tu odredbu. U ponedjeljak se od njega nije moglo dobiti objašnjenje zašto je zemljišni limit nestao iz zakona.
(I. Vukić)

Plavi dizel stajat će ribare pet kuna

Poljoprivrednici i ribari koji koriste tzv. plavi dizel plaćat će ga pet kuna, dok će razliku do maloprodajne cijene nadoknađivati država, odlučila je Vlada u ponedjeljak. Sada “plavi” stoji 5,6 kuna, a poljoprivrednici su tražili da za njih bude četiri kune. Razlika iznad pet kuna isplaćivat će se prema predočenim računima, svaka tri mjeseca, s početkom u listopadu. Ako netko troši više od dvije tone mjesečno, može naknadu dobiti u istom mjesecu, rekao je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić. Intervencija će državu stajati oko 80 milijuna kuna.
(I. Vukić)

Komentirajte prvi

New Report

Close