Petrokemija podmirila Ini više od 20 milijuna kuna duga

Autor: Marija Brnić , 30. siječanj 2018. u 13:52
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Između dvije tvrtke usuglašen model plaćanja za naredno razdoblje u kojem kutinska tvornica kreće po svježi kapital.

Ina je ponovno pustila prirodni plin Petrokemiji nakon što je ona prošli tjedan uspjela pokriti dio svojih dugovanja za ranije isporučenu sirovinu. 

Iz Petrokemije su samo službeno putem Zagrebačke burze izvijestili kako ponovno surađuju s Inom i rade punim kapacitetima, no detalje o tome kako su u kratkom vremenu uspjeli riješiti tu kriznu situaciju nisu iznosili.  Neslužbeno se iz Ininih krugova čuje kako je Petrokemija uspjela smanjiti dug od, po njihovim podacima, oko 120 milijuna kuna na ispod 100 milijuna kuna. Taj je iznos od 100 milijuna kuna u posljednje vrijeme spominjan kao gornji prag iznad kojega Inina Uprava kompaniju ne želi izlagati daljnjem rastu neplaćenih obveza Petrokemije.

Neslužbeno se doznaje i kako je između dvije tvrtke usuglašen model plaćanja za naredno razdoblje, u kojemu kutinski proizvođač nastoji konačno izaći s već pripremljenim javnim pozivom za izdanje novih dionica, a kojim bi prikupio najmanje 400 milijuna kuna svježeg kapitala nužnog za daljnji nastavak poslovanja. Ina je jedan od potencijalnih sudionika u toj dokapitalizaciji, uz PPD, te državne tvrtke Janaf i HEP i mirovinske fondove.

No, upravo je posljednjih tjedana Ina obustavila svoje aktivnosti na provođenju tog projekta, a iz kompanije se čuje da je "ručna" povučena po nalogu mađarskog suvlasnika Mola koji sudjelovanje u toj investiciji želi uključiti u pregovore s hrvatskom vladom o prodaji Ininih dionica. Nitko od uključenih u projekt dokapitalizacije ne komentira njegov trenutni zastoj, tek daju do znanja da se još uvijek nastoji održati konzorcij i do usuglašavanja konačnih odnosa Petrokemiju zaštiti od većih potresa.

Tako i tijekom Inine blokade proizvodnja mineralnih gnojiva u kutinskim pogonima nije bila obustavljena, jer im je u pomoć priskočio PPD kao drugi dobavljač s kojim Petrokemija ima ugovorenu godišnju suradnju u tekućoj plinskoj godini do 1. listopada 2018., a kojem Petrokemija za ranije isporuke duguje čak i dvostruko više nego Ini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close