Petrokemija podiže cijene usprkos Vladi

Autor: Božica Babić; Igor Vukić , 02. srpanj 2008. u 06:30

Petrokemija bi, prema već viđenom scenariju, mogla cijene podići oko 20%

Najavljeno Petrokemijino poskupljenje umjetnih gnojiva nije u skladu s politikom Vlade koja raznim mjerama upravo pokušava obuzdati divljanje cijena što utječe na ulazne troškove poljoprivredno-prehrambenog sektora i stoga je nedopustivo”, rezolutno je u utorak ustvrdio ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

Pankretić je čak iznio kako je vijest o poskupljenju gnojiva čuo od novinara, a ne iz Petrokemije te da je u međuvremenu o toj temi imao izravnu komunikaciju s predsjednikom uprave Borisom Mesarićem. “Prenio sam mu izričit zahtjev i s obzirom na razgovor, očekujem da do poskupljenja ovoga puta neće doći”, naglasio je ministar dodajući kako zbog trendova koji se događaju na globalnom tržištu ipak nije moguće govoriti o dugoročnim projekcijama kretanja cijena gnojiva. U Petrokemiji, međutim, ne namjeravaju ispuniti ministrove želje. “Razumljivo je da poljoprivreda želi što je moguće niže cijene ulaznih sirovina, baš kao i Petrokemija. Nažalost, naše sirovine ekstremno poskupljuju, a od utorka je i cijena električne energije za Petrokemiju viša za 22 posto”, poručio je Boris Mesarić, predsjednik Uprave Petrokemije podsjećajući da je od prosinca prošle godine klorid poskupio tri puta, fosfat više od osam puta, sumpor 11 puta. Potpisivanjem novog ugovora za plin s Inom, cijene plina koji Petrokemija koristi kao sirovinu rast će po eskalacijskoj formuli prema tržišnoj cijeni. Mesarić je dodao da je Petrokemija, unatoč tome što želi slobodno formirati cijene na tržištu, također osjetljiva na rastuću inflaciju. “Vjerujemo da ćemo u razgovorima s resornim ministarstvima pronaći zadovoljavajuće rješenje”, zaključio je Mesarić. Ovotjedna najava novih cijena gnojiva značila bi treće poskupljenje od veljače.

Prva informacija o toj mogućnosti iz Petrokemije je odaslana još 15. svibnja, kad je najavljeno da će se od srpnja morati opet ići na povećanje cijene. Već su tada opisivana strelovita poskupljenja sirovina na svjetskom tržištu, te se podsjećalo da početkom srpnja ističu i sadašnji ugovori s dobavljačima sirovina i da će novi vrlo vjerojatno donijeti i nove cijene. U veljači je Petrokemija objavila rast cijena od prosječnih 44 posto, a izlicitirala je kod Vlade 19 posto. U travnju prosjek novog cjenika bio je 23,9 posto, a odobreno je poskupljenje od 18 posto. Najnoviji prosjek koji traži kutinska tvrtka je 39,8 posto s tim da za gnojivo tipa NPK želi čak 48 posto. Boris Mesarić, predsjednik Petrokemijine uprave istaknuo je da treba analizirati i kalkulacije u poljoprivredi. “Unatoč visokim ulaznim troškovima, poljoprivredna je proizvodnja isplativija nego proteklih godina. Bilo bi zanimljivo iskazati koje su cijene bile prošle godine, a koje su danas, npr. uljane repice ili pšenice”, izjavio je Mesarić. Dionicom Petrokemije u utorak se na burzi trgovalo prosječno po 225 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close