Petrokemija jača veze sa znanošću

Autor: Ana Blašković , 28. ožujak 2019. u 21:59
Tomislav Bolanča i Davor Žmegač/G. S./PIXSELL

Sporazum s FKIT-om.

Kutinska Petrokemija, donedavno državni gubitaš koji je danas u većinskom vlasništvu Ine i PPD-a, potpisala je u četvrtak sporazum o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) u Zagrebu.

On će biti temelj za zajedničko prijavljivanje znanstveno-istraživačkih i razvojnih projekata na natječaje za financiranje te prema gospodarstvu i javnim ustanovama. Predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač komentirao je da je zajednički nastup na europskim istraživačkim projektima za Petrokemiju pitanje opstanka. Rekao je da se radi na promjeni nacrta rada kompanije i promjeni proizvodnog programa. 

"Postojeći proizvodi moraju dobiti novu kvalitetu, moramo ih uskladiti s novim tehnologijama, ali moramo doći i do strateškog smjera što još možemo proizvoditi osim sadašnjeg proizvodnog programa. Razmišljamo kako s postojećim znanjem i tehnologijom možemo usvojiti nove proizvode koji će imati dodanu vrijednost koja će biti vlasnicima ekonomski isplativa", rekao je dodavši da se planira suradnja s nekim kompanijama.

Stabilizacija će se provesti ove i iduće godine, naglasio je Žmegač, ali je dodao da održivost kompanije još nije osigurana iako postoje naznake da se to uskoro ostvari premda će "biti uspona i padova". Nedavno se iz ENNA grupe, u čijem sklopu posluje PPPD, neslužbeno moglo čuti da se još snima stanje u Kutini i razmatraju modeli kako kompaniju ponovno učiniti profitabilnom. Izvjesno je, međutim, da će doći do rošade među 1567 zaposlenika koji utegom drži njihovu prosječna starost od 47 godina smatrajući da je potrebno "pomlađivanje". 

Komentirajte prvi

New Report

Close