‘Petrokemija će se sada zadužiti puno jeftinije’

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2016. u 22:00
Prošli se put Petrokemija zadužila po stopi od 8 do 8,5% posto, Foto: Pixsell

Kutinskoj tvornici spasonosno državno jamstvo za HBOR-ovih 200 mil. kuna.

Kako je nedavno i najavio tehnički premijer Tihomir Orešković, Vlada je Petrokemiji dala puno jamstvo za zajam od 200 milijuna kuna, ponajviše kako bi se refinancirao dio dugova tvornice. Službena odluka donesena je na jučerašnjoj sjednici, a ministar financija Zdravko Marić pojasnio je da se financiranje Petrokemije kreditom HBOR-a predstavlja gospodarski interes za Hrvatsku, budući da je 79,85 posto dionica društva u državnom vlasništvu.

Dobivenim jamstvom, veli, Petrokemiji će biti omogućeno financiranje s kamatnom stopom koja osigurava konkurentniju proizvodnju i prodaju te povrat kreditnih sredstava. Prošli se put Petrokemija zadužila po stopi od 8 do 8,5 posto, a ovo će se zaduženje realizirati po dvostruko nižoj.

“Odluku kakvu predlažemo da se ovakva situacija više nikada ne dogodi, odnosno da se nijedna Vlada više ne nađe u situaciji da Petrokemiju mora u posljednjem trenutku spašavati”, poručio je Marić.
Vlada je na sjednici Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrila prekoračenja po transakcijskom računu Fonda, otvorenom kod HPB-a, od najviše 100 milijuna kuna, na razdoblje od godine dana, radi održavanja tekuće likvidnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close