Petir reagirala na priopćenje Ministarstva, poziva na smjenu Jakovine

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2014. u 13:38
Marijana Petir. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nakon jučerašnjeg priopćenja Ministarstva poljoprivrede, reagirala je Marijana Petir.

Nakon jučerašnjeg priopćenja Ministarstva poljoprivrede, reagirala je eurozastupnica Marijana Petir čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nakon ruske zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Europske unije, Europska komisija je prve mjere za ublažavanje štete uvele 18. kolovoza 2014. Ministar Jakovina 19. kolovoza izjavljuje da neće biti naknada za mandarine i proizvođačima poručuje da se sami snađu na europskom tržištu – pri tom izgleda zaboravljajući na činjenicu vjerojatnog zasićenja tog tržišta. Europskoj komisiji sam 22. kolovoza 2014. posredstvom predsjednika Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj uputila zahtjev da se već donesene mjere pomoći proizvođačima pogođenim ruskim embargom prošire i na mandarine te mlijeko i mliječne proizvode.

Na sastanku Odbora za poljoprivredu 3. rujna 2014. ponovo sam od Komisije zatražila proširenje mjera, ali isto tako sam još jednom tražila i promjenu kriterija koji onemogućuju Republici Hrvatskoj korištenje potpora za obroke mlijeka, voća i povrća za djecu u školama kako bi se i na taj način pomoglo proizvođačima pogođenim ruskim embargom (prvi takav zahtjev uputila sam Komisiji još na sjednici u srpnju, a u kolovozu sam dobila odgovor da traže rješenje kako bi uvažili moj zahtjev). Na moj zahtjev za proširenje mjera na mandarine tada sam dobila izravan odgovor Komisije zbog čega još nisu uvrštene u popis voća i povrća na koje se primjenjuju mjere te da će, ukoliko se embargo nastavi i ako se pokaže potrebnim, iste biti uvrštene na popis. Ministar Jakovina pak 5. rujna izjavljuje da neće biti naknada za proizvođače mandarina. 

Što se pak problema zasićenosti tržišta tiče, ministar Jakovina ga, kako se vidi iz izjave postaje svjestan tek 11. rujna te tada kao kompenzacijsku mjeru počinje spominjati podjelu dodatnog obroka voća i povrća u školama. Međutim, korištenje potpora EU za obroke mlijeka, voća i povrća za školsku djecu bit će moguće tek nakon što se uklone zapreke koje Republici Hrvatskoj to onemogućuju (kriteriji u koje se ne uklapamo), što sam zatražila 23. srpnja i ponovila još najmanje dva puta, kako na Odboru za poljoprivredu tako i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Uz to sam dobila i pisani odgovor Komisije 29. kolovoza da postupa po mom zahtjevu i pronalazi rješenja kako bi se uklonile prepreke dodjeli potpora Republici Hrvatskoj za obroke mlijeka, voća i povrća za djecu u školama.

O svim inicijativama koje poduzimam, pa tako i ovima za dodjelu potpore proizvođačima mandarina pogođenima ruskim embargom i promjeni kriterija za dodjelu potpora za obroke mlijeka, voća i povrća za školsku djecu redovito izvješćujem medije i javnost. Obzirom da većina medija ne objavljuje informacije koje im dostavljam (za razliku od onih koje im dostavlja ministar Jakovina), moguće je da će si ministar Jakovina pokušati pripisati zasluge i za tu inicijativu, baš kao što si „pojašnjenjem” pokušava pripisati i zasluge za proširenje interventnih mjera na mandarine. Kronologija zorno pokazuje tko je i kada započeo borbu za interese domaćih proizvođača, isto kao i to tko ima inicijativu, a tko u nedostatku vlastitih ideja pokušava sebi pripisati rezultate tuđeg rada.

Naposljetku, i ja moram izraziti žaljenje zbog nedostatka suradnje s Ministarstvom poljoprivrede – unatoč mojim pokušajima uspostavljanja komunikacije koja bi rezultirala zajedničkim djelovanjem prema institucijama Europske unije s ciljem zalaganja za nacionalne interese, druga strana za to nije bila zainteresirana, baš kao što niti ministar Jakovina nije zainteresiran za opstanak hrvatskog sela koje je danas na rubu opstanka. Pokazuje to i nemar u izradi programa Ruralnog razvoja zbog čijeg kašnjenja je ove godine izgubljeno 50 milijuna eura. Ministar Jakovina uništio je u poljoprivredi sve što se uništiti dalo pa mi ne preostaje ništa drugo nego da još jednom izrazim žaljenje što Hrvatska ima takvog ministra poljoprivrede i da pozovem predsjednika Vlade da ga smijeni."

Komentirajte prvi

New Report

Close