Petir poslala komisiji argumente da je varaždinsko zelje hrvatsko

Autor: Božica Babić , 22. siječanj 2016. u 11:15
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Ured EU za zaštitu novih sorti stava je pak kako Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3 nisu primjereni nazivi jer upućuju na vezu s geografskim područjem s kojim nemaju izravne veze te na taj način zbunjuju potrošače.

"Varaždinsko zelje” povrtna je kultura dobivena od autohtone čuvane sorte „Varaždinski kupus” koja se tradicionalno proizvodi unutar zemljopisnog područja oko grada Varaždina u Hrvatskoj. Sorta je poznata još iz razdoblja sredine prošlog stoljeća, no registrirana je 1994. na službenom popisu starih čuvanih sorti RH, a od 21.srpnja 2011. priznata je i kao čuvana sorta na Sortnoj listi RH te postaje dio Sortne liste EU-a pristupanjem Hrvatske Uniji.," argumenti su iz prosvjednog pisma koje je hrvatska europarlamentarka Marija Petir uputila Vytenisu Andriukaitisu, povjereniku za zdravlje i sigurnost hrane kroz zastupničko pitanje. 

Naime, nakon što je Hrvatska zatražila registraciju Varaždinskog zelja oznakom izvornosti i na razini Europske unije u srpnju 2015. Slovenija je po objavi zahtjeva na stranicama EK početkom listopada stavila prigovor kojim želi pobiti pravo Hrvatskoj na zaštitu te sorte.

Petir povjerenika Andriukaitisa upozorava da je Slovenija tek 23. travnja 2012. na svoju sortnu listu upisala nove sorte kupusa pod nazivima Varaždinski 2 i Varaždinski 3 što je gotovo godinu dana kasnije od zaštite regulirane u RH. To je, smatra Petir, više nego jasan argument da Slovenci ne mogu ni prisvojiti  niti osporavati Hrvatskoj zaštitu te sorte.

Ured EU za zaštitu novih sorti stava je pak kako Varaždinsko 2 i Varaždinsko 3 nisu primjereni nazivi jer upućuju na vezu s geografskim područjem s kojim nemaju izravne veze te na taj način zbunjuju potrošače.

U odgovoru zastupnici Petir povjerenik Andriukaitis je potvrdio kako je hrvatska sorta "Varaždinski kupus” registrirana u Zajedničkom katalogu sorata povrtnih vrsta kao čuvana sorta te da Ured Zajednice za biljne sorte koji je odgovoran za upravljanje sustavom oplemenjivačkih prava na biljnu sortu 

Zajednice može dati savjet o primjerenosti naziva sorti koje predloži država članica. Kako konačnu odluku o nazivu sorte donosi nadležno tijelo države članice, stoga će Komisija  vjerojatno uskoro o toj problematici raspraviti sa slovenskim i hrvatskim nadležnim tijelima. 

"Evidentno je da je Komisija postala svjesna problema nakon argumenata koje smo podastrli te je povjerenik jasno naglasio da će o pitanju „Varaždinsko zelje“ razgovarati s hrvatskom i slovenskom stranom. Nadam se da će problem zaštite naziva hrvatskog autohtonog proizvoda „Varaždinsko zelje” oznakom izvornosti biti riješen dogovorom obje strane, a na zadovoljstvo hrvatskih uzgajivača Varaždinskog zelja,“ kaže Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Komentirajte prvi

New Report

Close